Guvernul a transmis la Curtea Constitutionala contestatia privind majorarea salariilor profesorilor

Secretariatul General al Guvernului a transmis la Curtea Constitutionala o contestatie cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale care se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, adoptat de Camera Deputatilor.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu anunta, inca de la inceputul acestei saptamani, ca SGG va depune aceasta contestatie la Curtea Constitutionala, care reitera ca o astfel de majorare salariala nu are fundament economic, mai ales ca si celelalte categorii de bugetari au solicitat cresteri de salarii.

“Atat eu, in calitate de prim-ministru, cat si PNL nu ne opunem unei majorari a salariilor in educatie sau in alte sectoare. Este insa o problema de responsabilitate de care cred ca am obligatia sa vorbesc foarte clar si raspicat. In nicio tara din lume, in nicio economie, aceasta crestere nu este sustenabila si (…) nu putem sa acceptam astfel de masuri care sunt numai cu caracter electoral, politicianist si populist care vor duce economia Romaniei catre o criza majora”, a subliniat Tariceanu.

El sublinia ca, in prezent, este nevoie de o prudenta suplimentara in gestionarea situatiei economice din cauza crizei mondiale, care, poate, in Romania va avea efecte mai reduse. “Dar Romania nu e o tara izolata, ci una care va suferi probabil indirect anumite efecte si acest lucru ne obliga sa fim prudenti in plus”, declara premierul.

Presedintele PNL a amintit ca, incepand cu 1 octombrie, salariile profesorilor au crescut cu 9% si a aratat ca o majorare mai accentuata ar produce inflatie. “Ceea ce se propune este departe de a fi rezonabil si suportabil pentru economia romaneasca. Nu vreau ca acumularile care s-au facut in ultimii ani sa fie naruite de revenirea unei inflatii galopante, in urma careia oamenii, in loc sa primeasca un salariu decent, vor primi in mana hartii fara valoare cu care se vor duce sa cumpere o paine care va costa probabil 1.000 de lei”, a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.