bani_inghetati.jpgGuvernul ar putea economisi aproximativ 450 de milioane lei numai de la cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar prin neplata celor 10 zile libere, sustin surse sindicale.
Economia ar fi de 385 de milioane lei numai de la cadrele didactice din preuniversitar. Potrivit acelorasi surse, prin disponibilizarile din invatamant se vor economisi aproximativ 140-150 de milioane de lei.

Cadrelor didactice li s-ar putea reduce o parte dintre sporuri cum ar fi fondul de premiere, gradatia de merit, salariul de merit si sporul de rural, in contul celor 10 zile fara plata, propuse de Guvern, a admis, marti, 2 septembrie 2009, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, in urma discutiilor cu sindicalistii din Educatie.

„E greu sa acceptam scurtarea semestrului cu 10 zile. Cautam solutii care sa nu transforme cele 10 zile in zile libere pentru elevi si profesori. Am gasit solutii pentru noua din cele 10 zile. Scoala incepe pe 14 septembrie”, a precizat ministrul Ecaterina Andronescu. Referindu-se la grilele de salarizare, demnitarul a afirmat ca impreuna cu sindicalistii, doreste ca, pentru cei care intra in sistemul de educatie, coeficientii de ierarhizare sa fie stimulativi.

Patru dintre reprezentantii sindicatelor din invatamant (Aurel Cornea – FSLI, Liviu Pop – secretar general FSLI, Gheorghe Isvoranu – presedinte ”Spiru Haret” si Anton Hader – presedintele Federatiei ”Alma Mater”) au dat asigurari, marti, in urma discutiilor cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca noul an scolar va incepe la timp, in 14 septembrie. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a afirmat ca noul an scolar va incepe „cu siguranta” la data precizata in calendarul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Invatamant, Liviu Pop, a dat si el asigurari ca scoala va incepe la timp, sustinand ca cele zece zile libere fara plata propuse de Guvern nu pot fi aplicate in sistemul de invatamant. „Se cauta solutii din reduceri de sporuri, din reduceri de zile libere pe parcursul unor luni, elevii in 14 septembrie pot veni la scoala”, a sustinut Liviu Pop.

Potrivit acestuia, actuala grila de salarizare propusa de Guvern „blocheaza” salariile bugetarilor pentru 3-4-5 ani. „La studii egale exista salarii mai mari la alte ministere. Legea salarizarii nu este avantajoasa pentru cadrele didactice”, a aratat Pop.

La randul sau, presedintele Federatiei ”Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a spus ca nu s-a pus problema ca anul scolar sa nu inceapa la timp. „Vom incerca sa gasim solutii care sa nu afecteze salariatii, dar nu vom accepta munca fara plata. Vom cere Guvernului ca invatamantul sa fie exceptat de la aceasta situatie”, a spus Isvoranu.

Presedintele Federatiei ”Alma Mater”, Anton Hader, a dat, la randul sau, asigurari ca anul universitar va incepe la timp pentru a nu perturba activitatea universitara. Potrivit acestuia, pentru reducerea de cheltuieli, o solutie ar fi reducerea numarului de norme, iar o alta solutie ar fi veniturile extrabugetare ale universitatilor.

Pe de alta parte, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a spus ca nu este de acord cu propunerile Ministerului Educatiei si ale colegilor sindicalisti, potrivit carora pentru plata celor 10 zile ar urma sa se anuleze fondul de premieri de 2%, iar gradatiile de merit, salariul de merit si sporul de rural sa fie injumatatit. „FEN nu este de acord cu niciuna dintre aceste propuneri”, a spus Ciosu. In opinia sa, masurile propuse de MECI nu sunt pentru toate cadrele didactice, intrucat nu toti profesorii au aceste sporuri. Reprezentantul FEN a mai afirmat ca alte propuneri se refera la reducerea cu o zi a anului scolar sau la zile fara plata in vacanta de iarna.

„E posibil sa se prelungeasca vacanta de vara”, a sustinut Ciosu. El a spus ca toate pozitiile din grila unica de salarizare propuse pentru cadrele didactice de Guvern sunt mai mici decat cele din 2009. Masura concediului de 10 zile fara plata pentru angajatii din sectorul public a fost inclusa in rectificarea bugetara aprobata sambata de guvern, a declarat, in 29 august, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea. El a afirmat ca aceasta masura este ”absolut necesara” tinand cont de conditiile economice nefavorabile si ca va fi aplicata ”respectand legalitatea”.

”Vom lasa la latitudinea fiecarui ordonator principal de credite sa ia masurile de ajustare a acestor cheltuieli salariale, in medie cu 15,5% lunar (in perioada septembrie-noiembrie – n.r.)”, a spus oficialul MFP. Ministrul Finantelor Publice a facut apel la angajatii din sectorul public sa inteleaga ca aceasta masura este temporara si este generata de criza economica.