isarescu_ungureanu.jpgGuvernul va opera o recuperare salarială pentru bugetari în acest an, însă nu este cert în ce procentaj, au declarat surse oficiale, după discuţiile dintre premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Recuperarea va fi certă, dar cu cât sau exact când nu este cert, încă”, au declarat sursele. Potrivit acestora, scăderea contribuţiilor la asigurările sociale nu este certă, în acest an, însă se analizează.

Reluarea consumului populaţiei este necesară pentru continuarea creşterii economice în acest an, iar majorarea salariilor în sectorul public va avea efect pozitiv direct asupra consumului, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, în urma întrevederii premierului cu guvernatorul BNR. Suciu a arătat că discuţia dintre cei doi a avut rolul de a corela politicile BNR şi ale Guvernului.

„În actualul context intern şi internaţional, devine tot mai clar că pentru continuarea unei creşteri economice sustenabile este nevoie de o reluare a consumului. Consumul a fost un element al creşterii economice, care nu a reuşit să contribuie la creşterea economică a anului trecut decât într-o măsură nesemnificativă, iar în anul 2012 trebuie să revină acel motor de creştere sau măcar să aibă o componentă pozitivă în creşterea pe 2012”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a precizat că eventuala majorare a salariilor va avea efect direct în sensul creşterii consumului, însă o măsură de reducere a contribuţiilor la asigurările sociale va avea un efect ulterior. „Dacă recuperarea salarială într-o anumită proporţie va avea un impact asupra consumului direct, măsura de modificare a CAS – care rămâne de luat în calcul şi de analizat – va avea efecte ulterioare pe această linie a reluării consumului. Cele două măsuri sunt în analiza Guvernului”, a explicat Suciu.

O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, la o conferinţă de presă. „Impactul bugetar în eventualitatea creşterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumătate de an, pentru bugetul pe 2012”, a afirmat Bogdan Drăgoi.

De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012. Oficialul MFP a precizat că analizează mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor două măsuri, însă acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru. Drăgoi a arătat că o majorare a veniturilor populaţiei va fi posibilă în condiţiile înregistrării unei creşteri economice sustenabile. Totodată, ministrul Finanţelor a precizat că nu se are în vedere modificarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an stabilită la 1,9% din PIB. AGERPRES