senat.jpgGuvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în faţa Parlamentului pentru legea privind salariile din învăţământ în anul 2011. Proiectul de lege urmăreşte să stopeze, în acest an, majorarea cu 33,4% a salariilor din învăţământul preuniversitar.

Măsura este luată de Guvern în condiţiile deciziilor judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.

Astfel, salariaţii din învăţământ vor fi remuneraţi conform anexelor proiectului de lege care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe lună, pentru normă întreagă – minimum pe economie – aferente posturilor de profesor, învăţător, educator, maistru-instructor, cu studii medii şi vechime în muncă de până la 10 ani.


Salariul brut de încadrare maxim, în învăţământul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege. Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, în anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adaugă 17% – dispusă printr-o ordonanţă a Guvernului Tăriceanu prin care se limita majorarea de 50%, votată de Parlament.


Cuantumului rezultat astfel i se aplică diminuarea cu 25% dispusă de Guvernul Boc în iulie 2010, după care se aplică o majorare cu 15% la venitul brut, acordată tuturor bugetarilor, începând cu ianuarie 2011. Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Actul normativ nu intervine în cazul drepturilor câştigate în instanţă de profesori, anterioare legii de plafonare, însă acestea vor fi eşalonate în perioada 2012 – 2014, prin ordonanţa de urgenţă 71/2009.


Şeful Executivului, Emil Boc, a susţinut că 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, întrucât acestea nu câştigaseră în instanţă drepturile pe care le blochează actul normativ pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea. Proiectul de lege prevede inclusiv sancţiuni penale pentru ordonatorii de credite care nu aplică grilele de salarizare stabilite de Guvern. AGERPRES