sapientia.jpgPremierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri, la Târgu Mureş, la deschiderea anului academic la Universitatea Sapientia, că până în anul 2014 guvernul de la Budapesta va acorda acestei instituţii de învăţământ superior şi Universităţii Partium suma de patru miliarde de forinţi, ceea ce reprezintă circa 15 milioane de euro.

„Acest acord nu conţine date exacte, ci scopuri şi principii bine stabilite. Acordul de astăzi are la bază o decizie a Guvernului Ungariei, care presupune ca până în 2014 executivul de la Budapesta să aloce patru miliarde de forinţi care să fie puşi la dispoziţia universităţilor Sapientia şi Partium, în aşa fel încât scopurile şi obiectivele să fie îndeplinite aşa cum ne-am dorit cu toţii. Această zi este una de mare succes pentru Ungaria, deoarece prin acest acord Ungaria dovedeşte că este în stare să înfiinţeze o universitate maghiară în afara graniţelor statului ungar”, a afirmat Viktor Orban, conform traducerii oficiale.

Alături de premierul ungar, pe acordul semnat în scopul dezvoltării învăţământului superior de limba maghiară şi-au mai pus semnătura Kato Bela, preşedintele Fundaţiei Sapientia, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Universităţii Creştine Partium, David Laszlo, rectorul Universităţii Sapientia, şi Janos-Szatmari Szabolcs, rectorul Universităţii Creştine Partium.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a subliniat că prin fondurile care vor fi alocate de Guvernul Ungariei cele două universităţi, Sapientia şi Partium, vor continua practic investiţiile începute la Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc şi Oradea.

Proiectele de dezvoltare ale Universităţii Sapientia reprezintă construirea noii clădiri la Cluj-Napoca, în valoare de 300 milioane de forinţi, la Târgu Mureş se va construi un cămin studenţesc cu 240 de locuri, iar al Miercurea Ciuc se va extinde clădirea universităţii cu laboratoare de biotehnologii. În Universităţile Sapientia şi Partium învaţă peste 3.000 de studenţi, dintre care 1.000 la Târgu Mureş.AGERPRES