Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la propunerea legislativa referitoare la majorarea salariilor dascalilor cu 50%, initiativa aprobata de Parlament la inceputul acestei saptamani.

”Decizia Parlamentului este una care poate fi contestata. Vreau sa va anunt ca Guvernul a luat decizia de a face contestatie la CCR pe motiv de conflict de interese intre Parlament si Guvern. Aceasta sesizare este bazata pe incalcarea prevederile constitutionale care cer in mod explicit ca ori de cate ori se ia o masura cu impact financiar sa fie indicate si sursele de finantare, care evident ca nu exista”, a spus premierul.

Acesta a adaugat ca i-a trimis si presedintelui tarii o scrisoare prin care i se aduce la cunostinta incalcarea prevederilor constitutionale prin legea adoptata recent in Parlament. ”Imi doresc foarte mult ca si presedintele sa ia atitudine pe aceasta directie. (…) Sigur ca presedintele va lua decizia pe care o considera. Sper ca va avea aceeasi conduita ca si Guvernul”, a mai spus el.

Tariceanu a dat asigurari ca Guvernul nu este dispus sa cada in plasa acelor masuri ”populiste” adoptate de Parlament, care ”pot sa naruie ceea ce s-a acumulat in ultimii in termeni de crestere si performanta economica si de crestere a nivelului de trai”. De asemenea, el a facut un apel la solidaritate si responsabilitate din partea celor implicati, cu drept de decizie. ”Responsabilitate din partea celor care i-au astfel de decizii si le cer sa gandeasca serios ca ele nu sunt sustenabile economic si nu vor avea impact electoral, pentru ca oamenii isi dau seama ca este vorba de o incercare de mituire in perspectiva campaniei electorale. Dar, fac un apel si la solidaritate pentru ca o astfel de masura nu poate sa vizeze o singura categorie sociala”, a spus el.

Tariceanu a mai spus ca, in calitate de profesor, care a predat 12 ani la catedra, stie ce inseamna sa traiesti dintr-un salariu de dascal. ”Cred ca marirea salariilor dascalilor, in asa fel incat sa dam acestui sector importanta pe care o merita, in raport cu responsabilitatea sociala pe care o au, este un element fundamental. In acesti patru ani, educatia este sectorul care a primit majorarile cele mai mari, de peste 90%. Nu ma opun unor cresteri salariale pentru cei care lucreaza in educatie. Dar, atunci cand vorbim de cresteri salariale pentru orice categorie profesionala sau sociala trebuie sa tinem cont de realitatile economice si de sustenabilitatea masurilor noastre”, a precizat el.