Executivul are in vedere realizarea mai multor campusuri universitare in afara Capitalei si a altor orase, in cazul Bucurestiul un astfel de proiect existand deja, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
„Guvernul doreste sa demareze un proiect de amploare in invatamantul universitar care consta in construirea in urmatorii sase – zece ani a unor campusuri universitare noi in afara Bucurestiului si a altor orase care sunt centre universitare. Aceste campusuri sunt gandite ca niste orase, cu centre medicale, cu centre culturale, centre sportive proprii si alte servicii necesare unei comunitati”, a spus Camelia Spataru.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, pentru Bucuresti exista deja o schita a unui oras universitar realizata de Universitatea de Arhitectura Ion Mincu, la solicitarea Ministerului Educatiei. Conform schitei mentionate ar urma sa fie construit un campus la 10-15 km de Bucuresti, suprafata acestuia fiind estimata la 600 de hectare. Capacitatea sa de gazduire ar urma sa fie de circa 100.000 de studenti din cadrul mai multor universitati bucurestene. Potrivit Cameliei Spataru, proiectul de campus universitar de la Bucuresti ar putea fi finalizat in sase-zece ani, costurile evaluate fiind de circa doua miliarde de euro.
„Guvernul a decis constituirea unei comisii interministeriale care sa analizeze posibilitatea inceperii acestui proiect, mai exact sa identifice un teren in apropierea Capitalei pentru demararea acestui proiect. Comisia interministeriala va analiza, de asemenea, posibilitatea construirii unor facilitati universitare noi dupa principiul oraselor universitare”, a mai spus purtatorul de cuvant al Executivului.

Spataru a mai afirmat ca, in ultimii douazeci de ani numarul studentilor a crescut de aproximativ patru ori, dar infrastructura universitara – campusuri, amfiteatre, laboratoare – a crescut cu doar 15%. Potrivit Cameliei Spataru, in prezent exista circa 600.000 de studenti in invatamantul de stat.