Decizia luată miercuri de Comisia de învăţământ din Senat referitoare la susţinerea unui Bacalaureat diferenţiat începând de anul viitor reprezintă un pas înainte pentru sistemul românesc de învăţământ, a declarat, pentru AGERPRES, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

‘Este un prim pas care s-a făcut însă sperăm că se va ajunge şi la o reformă mai profundă a sistemului de învăţământ. Delegaţia noastră a susţinut, în ultimii ani, necesitatea organizării unui Bacalaureat diferenţiat pentru că rezultatele din acest an şi de anul trecut ne demonstrează că actuala formă de desfăşurare a Bacalaureatului nu mai e aplicabilă’, a afirmat Hăncescu.

Potrivit acestuia, absolvenţii de liceu care nu doresc să dea la facultate vor susţine doar un examen de competenţe profesionale, respectiv o probă scrisă pentru aceleaşi competenţe şi o probă practică. Comisia de educaţie a Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitatea voturilor parlamentarilor prezenţi, raportul la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat care dă posibilitatea absolvenţilor de liceu să aleagă între bacalaureatul naţional şi cel profesional.

Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional care va permite accesul pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior, sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi.
Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare. AGERPRES