Fondul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru plata salariilor din învăţământ pentru luna martie a fost insuficient în Harghita, motiv pentru care prefectul judeţului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au solicitat deblocarea situaţiei.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat că a solicitat MEN să ia măsuri pentru soluţionarea problemei, având în vedere că fondul de salarii alocat pentru luna martie a fost cu circa 2.9 milioane de lei mai puţin decât necesarul.

De asemenea, prefectul a precizat că în cazul învăţământului special şi al învăţământului de masă, fondul de salarii alocat pentru trimestrul II „este de o treime din bugetul aprobat cu această destinaţie şi nu acoperă necesarul unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care salariile au fost majorate, în medie, cu 20 la sută”, motiv pentru care s-a solicitat suplimentarea fondului de salarii.

„Este o situaţia fără precedent pentru învăţământul harghitean, de aceea am considerat că trebuie făcută corectura necesară financiară de către MEN, mai ales că majorările salariilor cu 20 la sută s-a făcut prin act normativ. Sper din suflet să găsim înţelegerea necesară la minister, pentru deblocarea acestei situaţii”, a declarat Jean-Adrian Andrei.

La rândul său, inspectorul şcolar general Petru Gârbea, a declarat că suma alocată de Ministerul Educaţiei este cea care rezultă din calculul conform costului standard pe elev, dar care este insuficientă pentru judeţul Harghita, din cauza specificului său. „Şcolile noastre sunt şcoli mici, efectivele de elevi sunt mici, şcolile din mediul rural au structuri multe, nu funcţionează doar într-o singură locaţie, este şcoala de centru şi sunt foarte multe unităţi subordonate, mici ca dimensiuni, la distanţe considerabile. Pe copiii din V-VIII îi mai transportăm cu microbuzul, dar copiii de grădiniţă şi din ciclul primar este dificil să-i transporţi şi este şi periculos, ceea ce nu prea se înţelege. Este un specific local de care ar trebui să se ţină cont. (…) Din luna ianuarie este o discuţie că trebuie să ne încadrăm în sumele care rezultă pentru salarii din costul standard pe elev. Judeţul nostru nu s-a încadrat niciodată, de când există costuri standard, au fost depăşiri între 3-5 la sută, până la 15 la sută”, a explicat inspectorul şcolar general.

Potrivit sursei citate, în urma solicitărilor făcute către Ministerul Educaţiei, s-au alocat parte din fonduri şi mai este nevoie de aproape 500 mii lei, urmând să se continue demersurile pentru primirea banilor.

Gârbea Petru a precizat că angajaţii din învăţământ şi-au primit salariile, în unele situaţii existând restanţe la plata contribuţiilor.

El a mai adăugat că se încearcă reducerea cheltuielilor de personal şi că va transmite şcolilor necesitatea diminuării numărului de posturi dar, în acelaşi timp, s-a transmis şi Ministerului Educaţiei solicitarea pentru revizuirea situaţiei legate de costul standard pe elev. „Vom transmite şcolilor numărul de posturi uşor diminuat, pe judeţ se aşteaptă reducerea a aproximativ 100 de posturi. (…) Ministerul trebuie să ne înţeleagă, că nu e vorba numai de cost standard, nimeni nu vrea să cheltuie bani aiurea, noi vrem să asigurăm dreptul la educaţie. Deja am transmis solicitare către minister pentru bani, dar şi pentru îmbunătăţirea, modificarea, revizuirea întregii situaţii cu costul standard”, a conchis Petru Gârbea. AGERPRES