Doi candidaţi din Harghita au luat media 10 la concursul de titularizare în învăţământ, dar vor putea ocupa doar un post de suplinitor, întrucât la centrul la care s-au înscris nu există posturi titularizabile.
Inspectorul responsabil cu managementul resurselor umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Harghita, Waczel Ferenc, a declarat luni că un candidat care a obţinut nota 10, pentru disciplina istorie nu poate obţine un post de titular, întrucât nu este niciunul disponibil la centrul din Şimoneşti, acolo unde a dat examen. De asemenea, în aceeaşi situaţie se află şi o candidată care a obţinut media maximă pentru un post de titular ca educatoare, secţia în limba maghiară, la Remetea. Cei doi vor avea posturi de suplinitori.
Inspectorul Waczel Ferenc a mai spus că sunt şi cazuri în care candidaţi cu media 9.40 nu pot să ocupe un post titularizabil, întrucât a existat cineva cu o medie mai mare, dar există şi situaţii în care posturile titularizabile nu pot fi ocupate din cauză că nici un candidat nu a obţinut media 7 sau peste 7.
Datele statistice arată că în Harghita au fost 432 de lucrări la examenul de titularizare, una fiind anulată întrucât candidatul nu avea studiile necesare pentru disciplina la care vroia să ocupe postul. După afişarea rezultatelor finale, 199 de candidaţi, adică 46.06 la sută, au obţinut note de 7 şi peste 7, ceea ce le permite să ocupe posturi titularizabile.
Nu toţi aceşti dascăli vor fi repartizaţi, însă, pe un astfel de post, întrucât în Harghita sunt doar 96 de posturi titularizabile.
Alţi 142 de candidaţi au avut medii cuprinse între 5 şi 6,99, ceea ce le permite să ocupe un post în învăţământ, iar 99 au fost notaţi cu mai puţin de cinci. Cea mai mică notă a fost de 1 şi a fost primită de un candidat la specializarea economie, administrativ şi poştă.
Şi la corectarea contestaţiilor s-a înregistrat un caz mai special, un candidat care obţinute o notă de peste 6, fiind depunctat după contestaţii şi pierzând dreptul de a ocupa un post în învăţământ.
Waczel Ferenc a explicat că în premieră, în acest an subiectele i-au avantajat pe cei care au mai predat la clasă, fiind orientate mai mult pe metodică şi pe modul în care un profesor poate să transmită elevilor noţiunile teoretice pe care le are. AGERPRES