bacalaureat6.jpgDoar 30,25% dintre absolvenţii de liceu din Harghita au promovat bacalaureatul, acesta fiind cel mai slab rezultat înregistrat în judeţ, în ultimii ani. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig, a declarat că pentru prima dată există licee unde promovabilitatea este zero, dar şi multe unde sub zece la sută dintre elevi au reuşit să obţină medie de trecere.

Potrivit sursei citate, la Grupul Şcolar Ditrău, Grupul Şcolar Joseni şi Liceul din Zetea niciun elev nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.

Cele mai bune rezultatele au fost obţinute la Liceul Teoretic „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, unde au promovat 90,65% dintre elevi. Pe locurile următoare se situează Liceul „Segito Maria” din Miercurea Ciuc şi „Benedek Elek”, din Odorheiu Secuiesc, cu un procent de promovabilitate de 81%. La singurul liceu cu predare în limba română din Miercurea Ciuc, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, au reuşit să obţină notă de trecere 65,14% dintre candidaţi.

Bartolf Hedvig a spus că nu s-a făcut, încă, o statistică pe discipline, dar din datele existente până acum cei mai mulţi elevi, adică 45%, au căzut la limba română. Rezultatele foarte modeste din acest an sunt puse pe seama întăririi disciplinei din sălile de examen, unde au existat camere de supraveghere, dar şi a slabei pregătiri a elevilor sau a insuficientei implicări a unor profesori.

„Nu e suficient să ai doar elevi harnici şi profesori care să-i pregătească foarte bine. Există şi alţi factori care stau la baza rezultatelor modeste, cum ar fi programa şcolară foarte încărcată, mai ales la liceele tehnologice unde s-au înregistrat cele mai mici procente de promovabilitate”, a spus inspectorul Bartolf Hedvig. Ea a precizat, însă, că elevii mai au şanse la sesiunea din toamnă, mai ales cei care au picat la o singură disciplină şi au timp să înveţe.
Bartolf Hedvig a ţinut să adauge că Inspectoratul Şcolar a făcut toate demersurile necesare pentru ca rezultatele să fie mai bune, de la organizarea simulării pentru examenul de bacalaureat, până la întâlniri cu elevii şi profesorii.

Anul trecut, elevii din Harghita au obţinut, la bacalaureat, cel mai mare procent de promovare din ţară, acesta fiind de 67,41%, după contestaţii.

Inspectoratul Şcolar Harghita a fost criticat atunci în presa centrală pentru că nu a luat decizia instalării de camere de luat vederi la bacalaureat, existând suspiciuni că procentul mare de promovabilitate are legătură directă cu lipsa monitorizării video. AGERPRES