Harghita: interesul pentru învăţământul profesional este în uşoară creştere

scoala-profes.jpgInteresul elevilor harghiteni pentru învăţământul profesional este în uşoară creştere, în urma campaniilor de promovare derulate de autorităţi, în condiţiile în care piaţa formei de muncă din judeţ se confruntă cu o lipsă acută de muncitori calificaţi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Consiliului Judeţean Harghita, Barabas Csaba, a declarat într-o conferinţă de presă că lipsa forţei de muncă afectează foarte grav productivitatea firmelor şi că specializarea tinerilor pe segmente care au deficit de personal calificat reprezintă o soluţie la fenomenul migraţiei tinerilor către alte ţări.

“O problemă majoră la care dorim să găsim o rezolvare este migrarea tinerilor către ţări mai dezvoltate. Trebuie să stopăm acest fenomen. Considerăm că o soluţie ar fi specializarea tinerilor pe segmente care au deficit de personal calificat şi care pot asigura salarii mai bune şi tentante pentru tineri. Motivarea tinerilor să aleagă şcolile profesionale tocmai din principiul că după absolvire obţin o calificare, au loc de muncă asigurat şi bine plătit, poate fi o altă soluţie. Nu putem vorbi de dezvoltarea educaţiei şi motivarea tinerilor dacă nu facem paşi concreţi pentru realizarea acestora”, a declarat Barabas Csaba.

De altfel, Agenţia de Dezvoltare a CJ Harghita, împreună cu Inspectoratul Şcolar Harghita şi Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională au încheiat recent o campanie de promovare a învăţământului profesional, care s-a derulat în mai multe localităţi ale judeţului şi care a fost finanţată de Consiliul Judeţean.

După prima rundă de înscrieri în şcolile profesionale, datele statistice arată că interesul elevilor către această formă de învăţământ este în uşoară creştere, iar mediile cu care ei au fost admişi sunt mai mari decât în anii precedenţi. De asemenea, se poate observa că unele specializări sunt mult mai căutate decât altele şi că mulţi dintre absolvenţii de şcoală profesională reuşesc să-şi găsească rapid un loc de muncă.

Prezentă la conferinţa de presă, directoarea Liceului Tehnologic ‘Fogarassy Mihaly’ din Gheorgheni, Reszeg Ildiko, a declarat că la clasa de mecanici auto cu predare în limba maghiară s-au înscris deja 26 de elevi pe 14 locuri, ultima medie fiind de 9.06, la secţia de prelucrare a lemnului mai sunt doar patru locuri libere, în vreme ce la specializarea textile nu s-a ocupat nici un loc.
Ea a mai punctat că elevii absolvenţi ai liceului sunt căutaţi pe piaţa forţei de muncă şi ‘niciunul nu aşteaptă şomajul’, fiind încurajaţi de întreprinzătorii din Gheorgheni şi să pornească propria afacere.
“Trebuie să facem front comun, întreprinzătorii, şcoala, Consiliul local, Consiliul Judeţean (…) pentru ca oamenii să înţeleagă că este nevoie de muncitori pe piaţa muncii”, a punctat Reszeg Ildiko
La rândul său, Sükösd Annamária, director la Liceul “Johannes Kajoni” din Miercurea Ciuc, a spus că pe cele 28 de locuri existente la profilurile de şcoală profesională, respectiv de coafor şi bucătar, s-au înscris 53 de elevi şi va fi nevoie de o selecţie a acestora. În ceea ce priveşte elevii din anul terminal de la specializarea ospătar, fie urmează să se angajeze la hoteluri şi pensiuni din judeţ, fie îşi vor continua studiile liceale, fie vor pleca în străinătate.

Şi directorii altor licee din judeţ au prezentat situaţia înscrierilor, cea mai puţin căutată specializare fiind cea de textile şi confecţii, explicaţia fiind aceea că salariile în aceste meserii sunt puţin atractive. Datele statistice arată că celor mai mulţi dintre absolvenţii de la aceste specializări li s-au oferit locuri de muncă la fabricile de profil din judeţ, dar puţini dintre ei au acceptat.
Inspectorul şcolar general Gorbe Peter a punctat că se observă o creştere uşoară a interesului pentru învăţământul profesional, dar este nevoie de timp pentru a schimba mentalitatea formată în ultimii ani, potrivit căreia toţi elevii trebuie să termine un liceu şi apoi să meargă la facultate. “A crescut uşor şi numărul de copii, dar a crescut, mai degrabă, calitatea celor care se interesează de asta. Au fost circa 15-20 ani când, efectiv, de la nivele foarte înalte, se spunea că cine nu dă bacul şi nu are o facultate nu-i pe nicăieri. Toată lumea mergea la liceu, lua bacul şi era carne de tun pentru universităţi. Ceea ce s-a plantat ani de zile ca mentalităţi în doi ani nu putem să întoarcem complet. Această orientare profesională ar trebui începută din clasa a V-a, nu doar spre şcoala profesională, ci în general, ca elevii să aleagă mai bine profesia, în funcţie de aptitudini”, a spus Gorbe Peter, care a adăugat că este nevoie de continuarea campaniilor promovare derulate împreună cu Consiliul Judeţean.

Şi directorul Agenţiei de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean, Barabas Csaba, a punctat faptul că trebuie organizate şi vizite în fabricile din judeţ, pentru a ale arăta părinţilor că s-au schimbat condiţiile de muncă şi că se lucrează pe utilaje moderne, diferite de cele folosite acum 20 ani. “Consider că trebuie să continuăm promovarea atât a spiritului antreprenorial, cât şi a orientării profesionale”, a conchis Barabas Csaba.

Datele furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita arată că din cei 6.900 de şomeri înregistraţi la această instituţie, aproximativ 5.100 au maxim opt clase, motiv pentru care li se găseşte foarte greu un loc de muncă şi nici nu pot participa la cursuri de calificare, întrucât ar trebuie să aibă studii minime obligatorii de zece clase. Locurile neocupate la şcolile profesionale din Harghita vor mai putea fi ocupate în alte două sesiuni de înscriere, programate la sfârşitul lunii iulie şi la sfârşitul lunii august. AGERPRES