Harghita: peste 4.000 de dascăli îşi cer în instanţă banii de concediu

Aproximativ 4.200 de dascăli din judeţul Harghita solicită în instanţă acordarea celor 25 de procente cu care a fost micşorată indemnizaţia de concediu, în acest an. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din zonele Odorhei, Cristur şi Gheorgheni, Kocs Ilona, a declarat, miercuri, că diminuarea indemnizaţiei de concediu s-a făcut înainte de apariţia hotărârii de Guvern privind reducerile salariale, ceea ce este ilegal.
“Eu spun că o să câştigăm acest proces întrucât legile în România nu se aplică retroactiv. (…) În plus, banii de concediu sunt o proprietate personală, pentru care ai contribuit tot anul şi nu este legal să se procedeze la diminuarea lor”, a afirmat Kocs Ilona.

Ea a explicat că este vorba despre 2.800 de dascăli care îşi vor cere drepturile în instanţă şi care predau la 83 de instituţii de învăţământ din judeţ. De asemenea, Kocs Ilona a precizat că FSLI a câştigat şi procesul privind creşterea salarială cu 50 la sută, acordată prin lege în 2008, dar care nu s-a aplicat, şi, întrucât hotărârea judecătorească nu a fost respectată, s-a înaintat acţiunea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


Şi liderul FSLI din zona Ciuc, Pora Fulor, a înaintat dosarul în instanţă pentru acordarea procentului de 25 la sută tăiat din indemnizaţia de concediu, pentru un număr de 1.400 de dascăli. “Acesta este oxigenul cu care mai putem trăi – speranţa că vom primi, la un moment dat, aceşti bani”, a spus Pora Fulop. AGERPRES