Studenţii Facultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH) vor putea învăţa modul în lucrează şi cum se face programarea unei linii de fabricaţie deservită de roboţi industriali, în cadrul unui laborator unicat ce a fost inaugurat marţi la sediul instituţiei de învăţământ superior din localitate, echipamentele fiind asigurate de o importantă companie de produse electrocasnice şi electronice.

„Prin inaugurarea laboratorului de linii flexibile şi roboţi industriali păşim în era industrială 4.0. Viitorii specialişti vor putea învăţa cum se poate programa o linie de fabricaţie deservită de roboţi. Studenţii se vor adapta la noile tehnologii, iar la terminarea facultăţii vor fi pregătiţi, din punct de vedere practic, pentru acest gen de producţie”, a declarat decanul FIH, prof. univ. Caius Pănoiu.

În cadrul laboratorului, studenţii vor putea să vadă, practic, modul în care se poate prelua o comandă de execuţie a unui produs, ce a fost trimisă de un client direct, prin internet, vor elabora softul necesar producţiei şi apoi vor asista la asamblarea şi expedierea mărfii cerute.

„Beneficiile sunt foarte multe pentru studenţi. Este un concept nou care, cred eu, va fi implementat în toate procesele de producţie. Practic, prin acest laborator studenţii văd cum se lansează o comandă, cum se execută, cum se alătură componentele şi cum se livrează către beneficiar. În plus, studenţii învaţă să programeze acest proces complex”, a explicat conferenţiarul universitar Ovidiu Tirian.

Noul laborator include şi o componentă de acţionări electrice pe care studenţii vor putea face lucrări practice din domeniul electricităţii, de la transformatoare trifazate până la maşini de curent continuu.

Echipamentele, în valoare de 65.000 de euro, au putut fi asigurate în baza unui parteneriat încheiat între FIH şi un producător multinaţional de echipamente electrice şi electrocasnice, care are o fabrică deschisă în municipiul Orăştie. Aici lucrează deja foarte mulţi absolvenţi ai facultăţii din Hunedoara. „Avem un proiect mai amplu în care încercăm să ajutăm liceele şi universităţile prin echipamente şi tehnologie. Tinerii au acces la tehnologii noi şi pot învăţa ceea ce înseamnă ‘Industry 4.0’. Pe de altă parte, având acest acces, pe viitor îi putem şi califica (pe studenţi, n.r.) în unitatea noastră şi să le oferim un loc de muncă. Piaţa muncii este destul de strânsă – dacă putem să spunem aşa, şi acest lucru le oferă şi lor o şansă în plus să vadă dacă îşi doresc o carieră în domeniul ingineriei, iar noi să ştim că aceşti oameni au avut tangenţă cu ceea ce avem noi nevoie”, a spus Minel Ciurea, directorul general al fabricii Philips din Orăştie.

La rândul său, prodecanul FIH, prof.univ. Ana Socalici, a menţionat că noul laborator îi va ajuta pe studenţi în procesul de formare profesională, iar la momentul în care tinerii vor aplica pentru o anumită slujbă ei vor putea spune că au folosit echipamente moderne de pregătire practică. „Încercăm să ţinem pasul cu industria modernă. În ultimii ani, Universitatea Politehnica Timişoara şi noi, ca parte a acestei instituţii, a făcut paşi semnificativi în această direcţie. Sunt foarte mulţi absolvenţi care lucrează la compania care ne-a sprijinit cu acest laborator performant”, a arătat prodecanul FIH.

Pregătirea studenţilor din cadrul FIH se înscrie în cadrul tendinţei generale din cadrul UPT, de apropiere a mediului universitar de cel economic, a arătat prorectorul instituţiei, prof.univ. Florin Drăgan. El a menţionat că în cadrul UPT se intenţionează crearea unei hale de producţie în care studenţii să aibă la dispoziţie diverse facilităţi pentru a-şi pune proiectele în valoare, inclusiv imprimante 3D. „În Timişoara se va realiza o hală în care să existe imprimante 3D pentru ca studenţii să poată realiza diverse prototipuri, iar apoi să fie îndreptaţi spre zona de antreprenoriat. Cred că în viitor se va putea începe un asemenea proiect şi aici (în cadrul FIH, n.r.)”, a conchis prorectorul UPT.

În cadrul noului laborator vor efectua lucrări practice studenţii din anii terminali şi cei care urmează un master în domeniu. Facultatea de Inginerie Hunedoara face parte din structura Universităţii Politehnica Timişoara. AGERPRES