Numărul cazurilor de violenţă în şcoli este în scădere continuă, în ultimii ani, astfel că în primul semestru al anului şcolar 2017-2018 au fost consemnate 20 de asemenea evenimente, de trei ori mai puţine ca în perioada similară a anului şcolar 2015-2016, relevă datele Inspectoratului Şcolar Hunedoara prezentate cu ocazia lansării de către Poliţie a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”.

„Numărul cazurilor de acte de violenţă din şcolile din judeţul Hunedoara este în scădere, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm liniştiţi, că lucrurile sunt în regulă. Dimpotrivă! Siguranţa şi securitatea elevilor şi a cadrelor didactice reprezintă pentru noi o prioritate; este la fel de importantă ca reducerea ratei de părăsire timpurie a şcolii şi asigurarea unui act educaţional de calitate”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, Maria Ştefănie.

Sute de elevi din licee sau şcoli generale din Deva, Hunedoara sau Haţeg vor lua parte, în această săptămână, la acţiuni derulate de poliţişti pentru prevenirea delincvenţei juvenile, între acestea numărându-se intervenţia în cazurile de bullying şi infracţiunile cu referire la viaţa sexuală.

Publicul care va fi prezent vineri la un salon auto ce va fi organizat la Deva va putea să experimenteze senzaţiile pe care le încearcă un şofer care a consumat alcool în exces sau droguri cu ajutorul unor ochelari speciali, care simulează ceea ce văd conducătorii auto în asemenea situaţii.

„În parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara vom avea un stand de promovare a educaţiei şi siguranţei rutiere pe drumurile publice. Vom folosi materiale cu recomandări auto preventive destinate atât conducătorilor auto, cât şi motocicliştilor, dar şi tinerilor şoferi. De asemenea, le vom da posibilitatea să testeze, cu ajutorul unor ochelari Drager care simulează starea de ebrietate sau substanţe psihoactive, pentru a putea conştientiza riscurile la care se expun dacă vor conduce sub influenţa lor”, a declarat comisarul Andreea Feraru, din cadrul Compartimentului de Prevenire al IPJ Hunedoara.

Săptămâna prevenirii criminalităţii se va încheia pe 25 mai. AGERPRES