Sindicaliştii din învăţământul hunedorean au solicitat, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, ca personalul din sistemul de educaţie să fie exceptat de la măsura îngheţării salariilor în acest an, în paralel cu un calcul şi o plată „corecte” ale drepturilor băneşti suplimentare prevăzute de legislaţia în vigoare.

Comisia de Dialog Social a fost convocată de către prefectul Călin Marian, la solicitarea Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Hunedoara, reprezentanţii organizaţiei sindicale formulând mai multe revendicări, între care se numără şi cele care au ca obiect salarizarea personalului din învăţământ, se arată într-o informare a Prefecturii Hunedoara.

Sindicaliştii au mai cerut, printre altele, dotarea corespunzătoare a şcolilor cu dispozitive şi echipamente, în vederea reluării cursurilor faţă în faţă, precum şi punerea la dispoziţia unităţilor de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare, a unui număr suficient de teste rapide antigen COVID-19, atât pentru testarea săptămânală a salariaţilor, cât şi pentru testarea elevilor sau preşcolarilor care prezintă simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV-2.

De asemenea, reprezentanţii SIP Hunedoara au solicitat finalizarea punerii în aplicare a Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011.

O altă revendicare a făcut referire la decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru personalul din învăţământ, potrivit legislaţiei în vigoare.

„Consider că solicitările sunt îndreptăţite, iar Instituţia Prefectului va face tot ce este posibil din punct de vedere instituţional ca acestea să ajungă la factorii de decizie din Guvernul României. Cu toţii trecem printr-o perioadă nemaiîntâlnită, complicată şi dificilă. Pentru guvern, învăţământul este o prioritate, de aceea vor fi găsite soluţiile necesare pentru ca profesorii şi elevii să beneficieze de cele mai bune condiţii pentru un act didactic performant. Este foarte important să ne adaptăm cu toţii, părinţi, elevi şi cadre didactice, noilor condiţii de realizare a actului didactic”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara. AGERPRES