Reprezentanţii Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi au anunţat că doresc să schimbe imaginea campusului studenţesc Tudor Vladimirescu, al doilea ca mărime din ţară.

Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Sociale din cadrul TUIASI a declarat jurnaliştilor că în fiecare cămin va exista spălătorie şi bucătărie pentru studenţi, săli de lectură, grupurile sanitare pentru studenţi vor fi modernizate. O altă prioritate a celor de la TUIASI vizează asigurarea unei mai bune calităţi a conexiunii de date, dar şi a semnalului de internet de mare viteză.

Vrem ca până la sfârşitul anului să fie îndeplinite nouă obiective, unul dintre acestea fiind reabilitarea şi modernizarea a grupurilor sanitare din căminele T1, T2 şi T9, fiind o investiţie de 750.000 de lei. Dorim să sporim şi securitatea studenţilor în campus prin instalarea a trei sisteme noi de supraveghere video, unul care va avea în vedere străzile şi aleile din campus, altul care va avea în vedere căminul T8, atât interiorul, cât şi exteriorul căminului, şi un al treilea sistem care va fi amplasat în zona bucătăriilor şi a spălătoriilor„, a declarat Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Sociale din cadrul TUIASI.

El a anunţat că anul acesta se vor cheltui 400.000 de lei dintr-un total de 1,2 milioane de lei planificat pentru următorii trei ani pentru a achiziţiona echipamente IT astfel încât viteza conexiunii de Internet să ajungă la 1 Gb/s, aceasta fiind oferta pentru abonamentul cel mai mare oferit în prezent de operatorii din domeniu.

În acest sens, susţin reprezentanţii TUIASI, există şi un proiect separat care îşi propune ca, în următorii ani, să fie asigurat accesul wireless la Internet pe zona campusului didactic şi a celui studenţesc.

„Dorim să realizăm şi parcări de biciclete supravegheate video în faţa fiecărui cămin, ca o alternativă a folosirii maşinii. Avem o universitate integrată, zona de campus şi cea didactică, şi îi încurajăm pe studenţi să folosească bicicleta. Vrem să facem şi un parking indoor, după un model olandez, de anul viitor, urmând a face câte o magazie de biciclete supravegheată video în fiecare cămin”, a declarat directorul DSS din cadrul TUIASI, Bogdan Budeanu.

În campus, DSS va implementa un concurs de soluţii câştigat de o studentă de la Facultatea de Arhitectură şi va revitaliza o zonă verde din spaţiul căminelor T3 – T4, folosind materiale reciclate – bănci din bolţari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieşeni, un leagăn, o masă de tenis, un mini-circuit sportiv pentru tracţiuni şi în partea de sus o instalaţie electrică cu becuri led făcută manual, becurile fiind amplasate în borcanele primite de studenţi de-a lungul anilor în pachetele de acasă.

Bogdan Budeanu a anunţat, totodată, că se doreşte ca până la finele anului să fie modernizată o sală de lectură de la Căminele T3-T4, de 120 de mp, tot în urma unui concurs de soluţii câştigat de o studentă de la Arhitectură, dar şi să modernizeze un teren de sport, o investiţie de 150.000 de lei, care va avea unul dintre cele mai moderne suprafeţe din ţară, cu posibilitate de a absorbi şocurile astfel încât studenţii să nu se rănească jucând. Totodată, se doreşte şi modernizarea cantinei prin introducerea unui nou sistem de climatizare. AGERPRES