IBM Romania a organizat in perioada 27-28 martie cea de-a patra editie a forumului national „IBM Academic Days for Universities in Romania”, ce a avut drept scop informarea si initierea unor forme de cooperare inovativa pentru o societate interconectata, bazata pe cunostinte prin parteneriate strategice de instruire si cercetare-dezvoltare, pe termen lung, interdisciplinare, pe planuri multiple de colaborare cu mediul academic, industrial, administrativ si cu institute europene.
Editia din acest an a Zilelor Academice IBM pentru Universitatile din Romania a fost dedicata prezentarii si dezbaterii de fond, ce au vizat felul in care IBM se poate integra in mediul academic romanesc. Forumul a vizat, in mod special, discutarea modalitatilor de dezvoltare a unui cadru de cooperare inovativa intre IBM si Universitati de traditie din Romania, pentru a creste nivelul de instruire si formare multidisciplinara a specialistilor pentru o societate informatizata. A doua tema a fost prezentarea tehnologiilor de ultima ora a celor de la IBM, in domenii cum ar fi prelucrarea paralela si de inalta performanta, gestiunea tehnico-economica a intreprinderilor, modele de afaceri integrate cu tehnologie si legislatie. De asemenea, printre cele mai importante teme discutate a fost si promovarea unor noi programe de invatamant si cercetare, cum ar fi: Arhitecturi Orientate pe Servicii (SOA), Stiinta, Managementul si Ingineria Serviciilor (SSME), Prelucrari de Inalta Performanta (HPC) pentru invatamantul superior tehnologic, precum si programe de invatamant pentru domeniile IT, economic, juridic, stiinte sociale, ale vietii si naturii.

Cu ocazia acestui eveniment au fost prezentate proiecte nationale, realizate in competitie mondiala de grupuri de universitati, impreuna cu IBM Romania, in cursul anului 2007, pe linia cercetarilor stiintifice si directiilor prevazute pentru anul 2008.

Tot cu ocazia acestui eveniment, a fost lansat un program national de instruire academica numit „Promovarea curriculei si a proiectelor de cercetare-dezvoltare pe tehnologia CELL, in universitatile din Romania”, in scopul formarii de specialisti de varf cu competenta in domeniul tehnologiilor de calcul de ultima ora si crearii oportunitatilor de colaborare inovativa in cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare.

In cadrul forumului, specialistii IBM din tara si strainatate si profesorii universitari au sustinut prelegeri ce au vizat inovatia in servicii, produse hardware si tehnologiile software IBM, cat si formele de cooperare intre IBM si mediul academic din invatamant si cercetarea stiintifica. Prelegeri despre crearea valorii inovative si globalizare, impactul asupra reformelor din invatamantul superior si al dezvoltarii competentelor, noi competente multidisciplinare pentru un model de livrare integrat global, experienta si asteptari, modelarea complexitatii – o abordare cu platforme HPC.

Obiectivul IBM, pentru etapa de dezvoltare in Romania, este continuarea parteneriatului strategic, de traditie, atat cu grupul reprezentativ de Universitati din tara, cu care lucreaza deja de cativa ani in cadrul „Initiativei Academice” si a profilului „Inovatii si Relatii Universitare”, cat si de a construi o relatie de colaborare, de valoare mutuala, cu facultati cu profil economic, juridic si de stiinte sociale, si de a atrage, in colaborare de cercetare-dezvoltare, departamente din facultati si universitati preocupate de cercetari in domeniul stiintelor fundamentale, in domeniul stiintelor naturii, biologiei, biotehnologiilor, stiintelor medicale. In acest tip de parteneriat inovativ, IBM ofera infrastructura si suportul de dezvoltare a aplicatiilor de calcul stiintific, calcul de inalta performanta, calcul grid.

Aceste parteneriate vor fi sustinute in viitor prin promovarea de catre IBM a participarii de grupuri de profesori si studenti in competitii si programe stiintifice la nivel national, dar si in intreaga lume. IBM a declarat ca va srijini, in continuare, procesul de modenizare a programelor Master, pe cel de-al doilea nivel de pregatire a tinerei generatii de specialisti, in care activitatile de practica cercetare-dezvoltare cu studentii sunt deosebit de importante.

Programele derulate de IBM in 2007 cu Universitatile din tara, cat si noile proiecte pentru 2008, ce vor fi aduse la cunostinta, evidentiaza intocmai prioritatile si preocuparea contiuna a companiei IBM de a promova aspectele cooperarii inovative. Instrumentele principale sunt programul IBM Initiativa Academica, cat si parteneriatele directe dintre IBM Romania si Universitati, cu componente de educatie, internship si cercetare prin colaborare.