A da micilor elevi un sentiment de proprietate asupra claselor în care învață, promovează un sentiment de stimă de sine și responsabilitate, dovedindu-se, de asemenea, că acest aspect îmbunătățește performanța academică.

Ultima mare expansiune a clădirilor școlare din Europa a avut loc în anii 1970, iar majoritatea acestor școli au acum nevoie de renovare. De când au fost construite aceste școli, s-au efectuat multe studii despre modul în care mediul fizic al școlilor, în special proiectarea sălilor de clasă, afectează învățarea elevilor.

Un astfel de studiu a fost proiectul HEAD (2015) care a cuprins sondaje detaliate a 153 săli de clasă din 27 școli diferite din Marea Britanie. Acesta a arătat că proiectarea sălii de clasă poate afecta progresul învățării copiilor cu până la 16% și recomandă îmbunătățiri ale designului claselor, care să prevadă mai multă lumină naturală, o mai bună ventilație și o acustică îmbunătățită.

Proiectul HEAD a studiat, de asemenea, efectul principiilor de proiectare SIN: stimulare, individualizare și naturalețe, asupra învățării copiilor.

S-a constatat că un sfert din variația menționată anterior în progresul învățării se datorează individualizării (sau lipsei acesteia) a claselor. Cu alte cuvinte, performanțele academice ale copiilor s-au îmbunătățit semnificativ în sălile de clasă în care aceștia au simțit un sentiment de proprietate și unde sala de clasă în sine a avut flexibilitatea de a satisface diferite moduri de învățare.

Promovarea sentimentului de proprietate în clasă

Cercetările fiziologice și psihologice indică faptul că personalizarea spațiului este un factor important în formarea identității și simțului valorii de sine ale unui individ. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că spațiile intime și personalizate sunt mai bune pentru a absorbi, memora și reaminti informații.

În sălile de clasă în care copiii își pot expune propriile proiecte, opere de artă etc., s-a descoperit că acestea promovează o participare și o implicare mai mari în procesul de învățare.

În raportul Clever Classrooms, sumarul proiectului HEAD, o serie de factori sunt evidențiați ca fiind importanți pentru a ajuta copiii să se identifice cu clasa „lor”. Recomandările raportului includ:

  • un design sau o caracteristică distinctă care să o facă familiară instantaneu copiilor;
  • spații dedicate în care lucrările copiilor să fie expuse pe pereți și pe suporturi de afișare speciale;
  • elemente personalizate, cum ar fi cârlige etichetate pentru haine, vestiare sau sertare pentru fiecare elev;
  • birourile și scaunele trebuie să fie confortabile, interesante și ergonomice, potrivite pentru vârstele și dimensiunile copiilor.

Crearea flexibilității

Toate sălile de clasă necesită un anumit grad de flexibilitate pentru a satisface diferite moduri de învățare. În astfel de cazuri, sunt recomandate dispozitive suplimentare de răcire, cum ar fi ventilatoarele de tavan și unitățile de aer condiționat. Recomandările din cadrul studiului includ:

  • zonele sau camerele de recreere să fie definite clar;
  • planurile etajelor să fie distincte pentru a crea o diversitate între zonele de activitate destinate elevilor mai mici; în cazul elevilor mai mari, încăperile pătrate și mai mari sunt mai eficiente;
  • furnizarea unui spațiu de stocare adecvat și accesibil;
  • suprafețe mari de perete accesibile pentru afișarea flexibilă a proiectelor elevilor;
  • diferite zone dedicate învățării prin joacă în cazul copiilor mai mici, cu trasee clare între aceste zone;
  • amenajare flexibilă a birourilor și a mobilierului.

Copiii petrec mai mult timp la școală decât în ​​orice alt loc, cu excepția caselor lor. În medie, copiii petrec aproximativ 200 de zile pe an la școală, iar 70% din acest timp este petrecut în sălile de clasă. Oferirea acestora sentimentului de proprietate asupra sălilor de clasă în care învață și oferirea mediilor flexibile de învățare ar trebui să fie parte integrantă a tuturor proiectelor școlare, astăzi și în viitor.

 

Sursa: velux.com