Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi au anunţat că au încheiat un contract de cercetare cu Federaţia Română de Şah pentru evaluarea inteligenţei elevilor din ciclul primar care practică şah.

În urma parteneriatului semnat joi, specialişti din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi al Centrului de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţa Motricităţii Umane din cadrul UAIC vor realiza un studiu privind influenţa practicării şahului asupra inteligenţei elevilor din ciclul primar.

Studiul va fi realizat în parteneriat între UAIC, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” şi Palatul Copiilor din Iaşi. El se va derula pe o perioadă de doi ani, valoarea lui fiind de 11.000 de lei. Testările vor fi efectuate la fiecare 6 luni. Rezultatele obţinute vor putea fi publicate în reviste de specialitate din ţară sau străinătate.

„Ne bucurăm foarte mult că suntem parteneri în acest proiect şi că avem şansa de a demonstra că sportul contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică şi intelectuală a copiilor. În numele conducerii executive a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi vă asigur de toată implicarea noastră. Îi felicit pe colegii de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport pentru toate proiectele realizate până acum, avem toată încrederea că şi acest proiect îşi va atinge obiectivele”, a declarat Ionel Mangalagiu, prorector UAIC.

Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, a declarat la rândul său că semnarea parteneriatului are o semnificaţie importantă. „Ne bucurăm să colaborăm cu prima universitate a României. Pentru Federaţia Română de Şah acest studiu este foarte important, întrucât ne oferă posibilitatea să demonstrăm ceea ce ştim: practicarea şahului ajută la dezvoltarea intelectuală a copiilor”, a spus Sorin Iacoban. AGERPRES