Preşedintele Klaus Iohannis a primit, pe 26 mai, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Consorţiului „Universitaria”, printre subiectele abordate numărându-se implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Au fost abordate şi alte teme de interes, care au inclus modalităţile de stimulare a procesului de internaţionalizare a învăţământului superior, prin prisma sprijinului acordat universităţilor care sunt angrenate în proiecte europene şi cu caracter internaţional. De asemenea, au fost explorate o serie de variante de consolidare a cooperării între universităţi româneşti şi alte instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare din ţară şi din afara graniţelor”, informează Administraţia Prezidenţială.

Un alt subiect abordat de către reprezentanţii Consorţiului a vizat diversificarea misiunilor universităţilor româneşti, „pentru a răspunde nevoilor diferite ale societăţii”, precum şi pentru stimularea excelenţei.

„În contextul asumării de către Guvernul României a elaborării unui nou cadru legal privind implementarea viziunii proiectului ‘România Educată’, a fost subliniat rolul mediului academic în reforma educaţiei, precum şi în creşterea calităţii formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice”, menţionează sursa citată.

Delegaţia a fost formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Daniel David – rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea – rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. univ. dr. Nicolae Istudor – rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării reuniunii anuale a Consorţiului „Universitaria”, găzduite, în acest an, de către Universitatea din Bucureşti. Totodată, evenimentul răspunde direcţiilor de acţiune deschise cu ocazia lansării, la începutul anului 2022, de către Comisia Europeană, a Strategiei Europene pentru Universităţi, menţionează sursa citată. AGERPRES