În condițiile în care, potrivit hotărârii CNSU nr. 105 din 19.11.2021, va fi permisă prezenţa fizică în școlile şi grădinițele din localitățile în care rata de infectare este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învățământ, se impune necesitatea adoptării unor măsuri care să permită desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță. Asigurarea dezinfecției aerului în mod continuu, în prezența persoanelor, devine astfel din ce in ce mai importantă.

În instituțiile de învățământ, principalele surse de contaminare sunt elevii și cadrele didactice, ce contribuie la răspândirea pe cale aeriană a agenților patogeni. Rujeola, virozele, gripele sau tuberculoza sunt doar câteva dintre bolile infecțioase recunoscute a fi transmise pe calea aerului. La acestea se adaugă SARS-CoV-2, noul coronavirus răspândindu-se atât prin intermediul suprafețelor contaminate, cât mai ales prin picăturile și aerosolii emiși de o persoană infectată atunci când respiră, vorbește, tușește sau strănută. Aceste particule pot rămâne suspendate în aer timp de câteva ore și reprezintă un pericol pentru toți ocupanții instituției de învățământ.

BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză, este singura companie din România care oferă dispozitive UV-C profesionale pentru dezinfecția aerului, ce creează o barieră ecologică împotriva contaminărilor cu agenți patogeni periculoși.

Dispozitivele biocide cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului BIOCOMP (cunoscute și sub denumirea de lămpi bactericide) au scopul de a îmbunătăți siguranța și sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. Ele oferă posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană.

Pentru a realiza dezinfecția, aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon sau alți compuși secundari. În plus, lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

Dispozitivele cu tehnologia luminii UV-C pentru dezinfecția aerului BIOCOMP nu înlocuiesc protocoalele sanitare standard, ci vin în completarea acestora, contribuind la menținerea unui mediu sigur pentru elevi și cadre didactice. Dispozitivele cu tehnologia luminii UV-C pentru dezinfecția aerului sunt parte integrantă a sistemului de Biosecuritate Ecologică Integrată® cu tehnologia luminii UV-C BIOCOMP, concept unic ce permite blocarea contaminării şi transmiterii agenţilor patogeni periculoşi în instituțiile de învățământ.