abandon.jpgMinistrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a salutat vineri decizia Băncii Mondiale, care a aprobat la începutul acestei săptămâni un împrumut de 200 de milioane de euro pentru Proiectul privind învăţământul secundar care are ca obiectiv principal reducerea abandonului şcolar şi universitar.

„Concentrându-se pe şcoli cu un procent redus de promovare la examenul de bacalaureat şi pe grupuri de elevi şi studenţi expuşi riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate, activităţile din cadrul proiectului vor urmări reducerea abandonului şcolar şi universitar, precum şi creşterea numărului absolvenţilor de învăţământ superior”, se arată într-un comunicat al MECŞ.

Activităţile din cadrul proiectului includ finanţări acordate liceelor pentru a veni în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat şi admiterea în învăţământul superior şi care au nevoie de cursuri suplimentare de pregătire, consiliere şi îndrumare. De asemenea, va fi acordat sprijin şi pentru acţiuni extracurriculare sau pentru dotări. Pe lângă intervenţiile directe de la nivelul unităţilor de învăţământ, proiectul vizează şi intervenţii sistemice, cum ar fi revizuirea programelor şcolare, perfecţionarea cadrelor didactice şi revizuirea unor aspecte legate de cadrul naţional de evaluare şi examinare menite a îmbunătăţi calitatea educaţiei în ciclul secundar superior.

Suplimentar, universităţile publice vor primi finanţări pentru derularea unor activităţi de pregătire suplimentară, tutoriat, coaching, programe de vară tip „punte” între licee şi universităţi, precum şi pentru dezvoltarea unor centre de învăţare. „Banca Mondială a sprijinit Ministerul Educaţiei şi Guvernul României încă din anii ’90, prin proiecte care au vizat reabilitarea şcolilor şi creşterea calităţii învăţământului preuniversitar, în general, şi a celui din mediul rural, în particular. A sprijinit, de asemenea, prin asistenţă tehnică şi studii relevante reformele din învăţământul superior, finanţarea pe elev în sectorul preuniversitar, dezvoltarea învăţământului românesc, în ansamblu. Nu pot decât să salut continuarea acestei colaborări ce reprezintă un semnificativ pas înainte pentru educaţia din România”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, citat în comunicat. AGERPRES