Universitatea din Craiova dispune, pentru noul an universitar, de 54 de centre de cercetare, din care 11 au fost înfiinţate în anul universitar 2016-2017 şi le pune studenţilor la dispoziţie burse speciale, dar şi private, prin intermediul unor parteneriate cu mediul de afaceri, a afirmat, la festivitatea de deschidere a noului an academic, rectorul Cezar Ionuţ Spînu.

Acesta a precizat că cele două direcţii de acţiune ale Universităţii din Craiova au fost, în anul universitar trecut, dezvoltarea structurii de cercetare şi iniţierea unor programe strategice cu agenţii economici din regiune.

Învăţământul ne arată azi cum vom fi mâine. În anul universitar trecut, am continuat procesul de modernizare al managementului cercetării ştiinţifice, ne-am preocupat să dezvoltăm în final structura de cercetare. Am făcut tot ce a stat în puterea noastră să ancorăm activitatea de educaţie şi cercetare de la Universitatea din Craiova la temele de interes pentru mediul ştiinţific şi socio-economic. Am extins într-o manieră fără precedent parteneriatele interne, dar şi pe cele internaţionale. Astfel, pe de o parte am continuat procesul de modernizare a programelor de studii, am înfiinţat 11 centre de cercetare noi, astfel încât, în prezent, numărul total al centrelor recunoscute la nivelul universităţii a crescut la 54. Pe de altă parte, am transformat dezvoltarea relaţiilor cu mediul socio-economic şi cultural într-o direcţie de acţiune strategică asumată de Universitatea din Craiova în principal prin intermediul INCESA (n.red.: infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate)„, a afirmat Cezar Spînu.

Potrivit acestuia, anul academic 2016-2017 a fost şi anul în care această infrastructură de cercetare şi-a început efectiv activitatea, astfel că o direcţie de acţiune a Universităţii a fost prezentarea facilităţilor de cercetare oferite, iar o alta – iniţierea unor parteneriate strategice cu agenţii economici din regiune.

Totodată, Spînu i-a informat pe studenţi că Universitatea din Craiova a creat un sistem propriu de recompensare a celor mai merituoşi studenţi şi facilitează obţinerea unor burse private, care anul trecut au totalizat 150.000 euro.

„După cum ştiţi, pe lângă bursele instituite de statul român, Universitatea noastră vă oferă burse speciale dedicate exclusiv vouă: bursa „Forumul carierei”, care se acordă pentru rezultate deosebite în activitatea organizatorică, şi bursa INCESA, pentru activităţi de cercetare. Implicaţi-vă în activităţi de cercetare aplicativă în vederea realizării unor instrumente, produse sau servicii care au ca scop rezolvarea unor probleme ale universităţii din Craiova, dar şi a mediului socio-economic. De asemenea, partenerii noştri oferă burse celor mai merituoşi dintre voi – numai anul acesta au fost acordate burse private studenţilor în valoare de 150.000 euro”, a mai spus Spînu.

La rândul său, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii din Craiova, ÎPS Irineu Ion Popa, a afirmat că profesorii şi studenţii Universităţii din Craiova, instituţie care anul acesta împlineşte 70 de ani de activitate, au datoria să arate că aceasta nu este o şcoală oarecare, ci una „cu pretenţii şi cu prestigiu”.

„Suntem la 70 de ani de existenţă a Universităţii noastre, o cifră destul de bogată, cu multe realizări şi vrem ca de acum înainte să contribuim şi noi la aceste realizări. Noi, oltenii, spunem că Universitatea este universul unic, că, de fapt, aici se creează universul. Şi poate că avem dreptate (…) Dar, ca această mândrie a noastră să fie pe deplin împlinită, trebuie să o construim cu multă stăruinţă, să arătăm lumii că într-adevăr aici nu este o şcoală simplă, oarecare, ci este o şcoală cu pretenţii şi cu prestigiu. Aşadar şi noi, profesorii, şi dumneavoastră, studenţii, trebuie să comunicăm, să construim şi să desăvârşim această axă a învăţământului şi aş zice, pe lângă „La mulţi ani şi succes”, să avem mai multă lumină”, a spus ÎPS Irineu Ion Popa, care a subliniat că „resortul principal într-o comunitate este legătura dragostei şi a învăţăturii”.

Prezent la festivitatea de la Universitatea din Craiova, vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a afirmat că anul viitor, instituţia va fi legată de capitalele Marii Unirii – Bucureşti, Alba-Iulia, Chişinău, Cernăuţi – printr-o ‘autostradă’ culturală simbolică, recunoscându-i-se astfel rolul istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918.

„70 de ani de învăţământ universitar la Craiova, 70 de ani de învăţământ de calitate, ani în care au fost creaţi specialişti în diverse domenii, specialişti care au avut un rol decisiv în transformarea societăţii şi economiei româneşti. Sunt mândru că sunt absolvent al unei instituţii care nu s-a abătut niciodată de la misiunea asumată. În toţi aceşti ani, Universitatea din Craiova şi-a câştigat recunoaşterea şi prestigiul în peisajul învăţământului superior românesc. Anul viitor, vom celebra Centenarul Marii Uniri şi Craiova, prin Universitate, va fi legată de capitalele Marii Unirii (Bucureşti, Alba-Iulia, Chişinău, Cernăuţi) printr-o ‘autostradă’ culturală simbolică, alături de Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iaşi, Constanţa, recunoscându-se astfel rolul istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918. Cultura a trecut de fiecare dată mai repede de barierele birocraţiei şi a construit mult mai repede drumuri şi punţi de legătură”, a spus Manda. AGERPRES