oprescu_scoala_vizita.jpgPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat joi o situaţie la zi a şcolilor din programul BEI, precizând că 78 dintre ele au fost reabilitate complet, iar restul urmează să fie gata până în martie anul viitor.

„Programul BEI datează din 2003. În 2008 îl găsim cu două şcoli făcute la nivelul Capitalei, iar în acest moment 78 dintre cele 100 de şcoli BEI – pentru că două sunt în litigiu – sunt gata”, a afirmat Sorin Oprescu, într-o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Primarul general a menţionat că au fost finalizate în acest program şi 22 de săli de sport, alte cinci fiind în fază de lucru. Potrivit edilului-şef al Capitalei programul include 64 de şcoli generale, 15 licee, 19 şcoli speciale şi patru grădiniţe. El a mai precizat că lucrările au constat în special în consolidări, refacerea acoperişurilor, termoizolaţii interne şi externe, instalaţii de avertizare incendiu şi sisteme de supraveghere video în interiorul şi în afara şcolii.

Sorin Oprescu a menţionat că şcolile din acest program nu au mai fost reabilitate de zeci de ani, unele chiar din 1960, fapt pentru care se impuneau aceste lucrări. Din datele furnizate de edilul-şef rezultă că în Capitală sunt un număr de 425 de unităţi de învăţământ în cadrul cărora funcţionează 610 cabinete medicale deservite de 248 de medici. În aceste unităţi şcolare învaţă 227.000 de elevi, din care 40.000 sunt preşcolari. Costul total al programului se ridică 239,2 milioane euro, din care 112 milioane contribuţia BEI, iar restul banilor de la bugetul local.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a propus, printre altele, primarului general realizarea unui proiect comun, respectiv un parc ştiinţific care să fie construit între sediul actual al primăriei şi Institutul Politehnic, care va deveni, în opinia sa, un punct de atracţie pentru copii şi adolescenţi. AGERPRES