poza racovita..jpgPe 22 octombrie, la Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă” Iaşi a fost lansat proiectul TRAINING ORIENTAT spre PRACTICA prin FIRMA SIMULATA de EXERCIŢIU (TOP FSE). În cadrul acestui program, elevi din liceele teoretice vor afla cum să înfiinţeze şi să conducă o afacere, cum să îşi descopere şi să îşi exerseze competenţele antreprenoriale şi interesele vocaţionale

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi este iniţiat de Fundaţia „LERIS” în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj Napoca.

Proiectul se adresează elevilor din clasa a IX-a sau a X-a dintr-un liceu teoretic din unul dintre judeţele Iaşi, Neamţ sau Cluj care vor să descopere calea spre succes în viitoarea carieră profesională. Proiectul oferă elevilor acest cadru prin activităţi specifice de:

– evaluare motivaţională, aptitudinală şi a intereselor vocaţionale (pentru 500 elevi)- în intervalul februarie-aprilie 2011;

– consiliere individuală, orientare şcolară şi profesională ( 120 elevi)¬- în cadrul unei tabere de vară- iunie-iulie 2011;

– formare în cadrul unei firmei de exerciţiu (120 elevi), constând în: 10 ore de instruire în informatică, 20 ore de instruire în contabilitate, 50 ore de activităţi de simulare în firma de exerciţiu şi participare la un Târg Internaţional al Firmelor de Exerciţiu- începând cu luna august 2011.

Activităţile se vor desfăşura în week-end-uri şi timpul vacanţelor şcolare, formatori fiind specialişti de la Universitatea „Al. I. Cuza” şi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”

Cu această ocazie, profesorul Seryl Talpalaru, managerul de proiect, a declarat: „Ne propunem ca proiectul să ofere elevilor oportunitatea de a-şi testa abilităţile vocaţionale şi antreprenoriale încă din timpul şcolii, pentru a-şi alege viitorul profesional în deplină cunoştinţă de cauză. În cadrul proiectului elevii vor avea ca mentori unii dintre cei mai buni specialişti din cele doua universităţi ieşene cu care suntem parteneri”.

vObiectivul general al proiectului este facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă şi creşterea şanselor de ocupare a viitorilor absolvenţi, prin firma de exerciţiu şi activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională.

Elevii pot avea acces la acest program de formare depunând candidatura în format electronic, constând în CV, scrisoare de motivaţie şi grila de autoevaluare la adresa www.topfse.ro, secţiunea prezentare proiect/ grup ţintă/ înregistrare, pana la data de 7 noiembrie 2010. Lista finală a beneficiarilor va fi postată la adresa specificată mai sus. Vor fi selectati 500 de elevi care vor participa la programul de evaluare motivaţională, aptitudinală şi a intereselor vocaţionale, din care 120 , în baza analizei CV-ului şi a scrisorii de motivaţie vor fi şi beneficiari ai programului de formare în firma de exerciţiu.

Mai multe informaţii se găsesc pe pagina web a proiectului, www.topfse.ro, unde se află şi adresele de contact ale persoanelor desemnate să furnizeze date suplimentare.