andronescu_albaiulia.jpgComunitatea academică a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a bucurat de prezenţa la ceremonia de deschidere a anului universitar 2012-2013 a Ministrului Educaţiei, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu. Pe 30 septembrie, Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia s-a dovedit neîncăpătoare, ceremonia fiind un prilej de sărbătoare pentru întreaga capitală istorică a românilor.

Cadrele universitare, studenţii, invitaţii, părinţii şi prietenii bobocilor au remarcat în mod deosebit atmosfera caldă şi primitoare, sentimentul general fiind acela al intrării într-o familie academică de prestigiu, elegantă, echilibrată şi cu perspective largi de dezvoltare.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Prof. univ. dr. Daniel Breaz, s-a dovedit a fi, împreună cu colegii săi, o gazdă care cunoaşte imperativele momentului şi priorităţile instituţiei pe care o conduce, semnalând celor prezenţi interesul fundamental al dascălilor de a construi destine robuste, bine pregătite profesional şi performante pe piaţa muncii.

În succinta prezentare a Universităţii albaiuliene, rectorul Daniel Breaz a punctat câteva aspecte privitoare la evoluţia sincronică şi diacronică a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, concentrându-şi discursul pe aspecte legate de calitatea educaţiei şi a corpului profesoral, dotarea la standarde europene a spaţiilor de învăţământ şi cazare, facilităţile de care beneficiază studenţii albaiulieni şi oportunităţile de angajare la finalizarea studiilor.

În mod deosebit a impresionat întreaga asistenţă discursul Ministrului Ecaterina Andronescu, prin aducerea în discuţie a valorilor specifice comunităţii academice albaiuliene şi prin reiterarea importanţei acestei universităţi în România: „Este o binecuvântare pentru noi, pentru toată ţara, faptul că aici avem o universitate care ne aduce mereu aminte, prin numele ei, de 1 Decembrie 1918”. Ministrul Ecaterina Andronescu le-a vorbit participanţilor despre motivaţiile dascălilor cu vocaţie de a rămâne la catedră dincolo de toate problemele materiale prin care trece societatea, în încercarea de a transmite fiecărei generaţii adevăratele valori ştiinţifice, morale şi spirituale care ne pot scoate din orice impas („Dragi studenți veniți cu încredere în sălile de curs, de seminarii sau laboratoare, cu încrederea că aveți ce și de la cine învăța. (…) Stimați colegi, dascăli în Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, vă doresc să aveți puterea să vă creșteți frumos studenții pe care îi aveți în sălile dumneavoastră de curs. În același timp, dragi studenți, vă doresc din tot sufletul să vă stabiliți prioritățile și să aveți un an universitar care să vă bucure, iar la sfârșit să aveți satisfacția și bucuria acțiunii împlinite”).

Ministrul Ecaterina Andronescu a mărturisit că, pentru ea, anul nu începe niciodată în prima zi a lunii ianuarie, ci odată cu prima zi de curs şi, simbolic, afirmaţia a stârnit confirmarea tuturor dascălilor prezenţi în sala de festivităţi. Ministrul Educaţiei a felicitat întreaga comunitate universitară albaiuliană pentru evoluţia corectă, constantă şi echilibrată, menţionând că un atare proces este de natură să asigure performanţa, stabilitatea şi prestigiul mereu crescut al instituţiei.

La ceremonie au participat oficialităţi locale şi judeţene, membri ai Senatului de Onoare al UAB, invitaţi din mediul economic şi socio-cultural, rectori ai unor universităţi din Ukraina şi Polonia, precum şi sute de studenţi şi părinţi.