Doar 27 de unitati scolare din Harghita, din cele 606 existente la nivelul judetului, nu au autorizatie sanitara de functionare, situatia fiind mult mai buna decat in alti ani.

Potrivit datelor furnizate joi, intr-o conferinta de presa, de sefa Directiei de Sanatate Publica Harghita, dr. Emilia Braic, din cele 606 unitati scolare existente, 300 sunt autorizate sanitar iar 279 functioneaza in baza unui aviz sanitar. In judet nu sunt autorizate doar 27 de scoli, cele mai multe dintre ele aflate in mediul rural.

Principalele probleme cu care se confrunta scolile fara autorizatie sanitara sunt legate de lipsa apei potabile din reteaua proprie sau din cea a localitatii, inexistenta unor grupuri sanitare corespunzatoare sau nefinalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare. Dr. Emilia Braic a dat exemplul scolilor din Sandominic care dispun de retea proprie de apa, dar analizele au aratat ca aceasta nu este potabila. De asemenea, gradinitele din Cobatesti, Ciucsangeorgiu sau Armaseni nu au grupuri sanitare corespunzatoare iar in Satu Mare sau Cristuru Secuiesc elevii vor invata in alte imobile intrucat lucrarile la scoli nu sunt finalizate.

Prezent la conferinta de presa, prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat ca spre deosebire de alti ani, situatia s-a imbunatatit datorita investitiilor facute in infrastructura scolara. Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, s-a declarat, insa, nemultumit si a precizat ca aceste probleme s-ar rezolva mult mai repede daca s-ar produce o descentralizare reala si o depolitizare a invatamantului iar comunitatile locale ar putea decide ce sa faca cu banii lor. ”Nu se iau in considerare necesitatile locale, se dau bani pentru schimbarea unui geam dar nu se tine cont de faptul ca elevii din Cobatesti nu au un WC unde sa mearga”, a afirmat Borboly Csaba.

Situatia prezentata de autoritatile judetene din Harghita, despre autorizarea unitatilor de invatamant, se refera atat la imobilele in care functioneaza scolile cat si la cantinele scolare sau internatele.