elevi in clasa2.jpgDoar 53,12% din viitorii absolvenţi de gimnaziu din judeţul Galaţi au reuşit să obţină medii mai mari de cinci la simularea evaluării naţionale, procent apropiat de cel din 2014 când 51% dintre candidaţi au promovat examenul, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache.

„E trist că am obţinut iar un asemenea procent. Sper ca aceste note să-i mobilizeze pe elevi să înveţe, iar procentul să fie mult mai mare în vară. Anul trecut am avut la examen peste 70%, ceea ce nu ne-a mulţumit. Sperăm ca anul acesta să fie ceva mai bune rezultatele”, a declarat Mioara Enache.

Potrivit acesteia, motivul principal pentru aceste rezultate slabe este lipsa de interes a elevilor, şcolile având programe de pregătire pentru evaluarea naţională, însă doar profesorii le respectă. „Am fost în control la diferite şcoli, şi în oraş, şi în mediul rural. Profesorii erau la datorie, respectau programul de pregătire suplimentară, dar elevii, nu. În special în mediul rural, veneau patru-cinci copii. Iar la oraş, jumătate de clasă. În unele comune i-am mobilizat şi pe primari să-i atenţioneze pe părinţi să-i trimită la pregătire pe cei de-a VIII-a. Sper ca măcar acum, după ce au văzut notele, vor învăţa mai mult, vor merge la pregătire. Pentru că, în continuare, fiecare unitate de învăţământ va respecta graficul pregătirilor suplimentare”, a spus Enache.

Rezultatele cele mai slabe au fost la matematică, la şcoala din localitatea Bălăbăneşti promovabilitatea la această materie fiind zero. AGERPRES