dobre_ciprian.jpgPrefectul judetului Mures, Ciprian Dobre, a anuntat ca a emis un ordin prin care a impus ca in nicio scoala din judet cursurile sa nu mai inceapa inainte de ora 8.00. Dobre a spus ca ordinul sau este o premiera nationala si ca mai prevede faptul ca orele elevilor
nu se pot termina mai tarziu de ora 19.00.
„Am dispus prin ordin ca, din 14 aprilie, ora de incepere a cursurilor sa fie 8,00, cel mai devreme. Directorii de scoli pot dispune ca acestea sa inceapa si de la 8,30, daca sunt probleme de trafic auto. Ora 19,00 am declarat-o ora de incetare a oricarui curs la seriile care invata dupa-amiaza”, a sustinut prefectul.

Acesta a subliniat ca a dispus Inspectoratului Scolar Judetean sa ia masuri in acest sens, iar Autoritatii de Sanatate Publice i-a cerut sa faca verificari daca acest ordin este respectat. Ciprian Minodor Dobre a aratat ca a emis ordinul respectiv pe baza rezultatelor unor studii referitoare la supraincarcarea orarului elevilor.

Dobre a spus ca ordinul sau va fi comunicat Ministerului Sanatatii Publice, Ministerului Administratiei si Reformei Administrative si Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si ca spera ca si alti prefecti sa ia o decizie asemanatoare.

Prefectul a accentuat faptul ca un copil trebuie sa doarma minimum noua ore pe zi, iar dispozitiile date vor duce la mentinerea unei sanatati fizice si psihice cat mai bune a elevilor. Ciprian Minodor Dobre a mai aratat ca nu este firesc ca un copil sa fie nevoit sa se trezeasca la ora 6,00, pentru a ajunge la scoala la ora 7,00.

Decizia prefectului s-a bazat pe sondajul de opinie realizat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Mures la inceputul anului, pe un esantion de 1.700 de elevi, care a scos in evidenta faptul ca peste 80% dintre acestia sunt suprasolicitati de sarcinile scolare. Chestionarul a fost intocmit dupa ce Autoritatea de Sanatate Publica Mures a atras atentia ca tot mai multi elevi din judet sunt surmenati din cauza programului extrem de incarcat.