In judetul Timis, profesorii titulari au fost mai bine pregatiti

Aproape cinci sute de profesori au devenit titulari la catedrele din Timis, sesiunea de titularizare din acest an fiind cea mai performanta, din ultimii ani.
Profesorul Corneliu Petroman, inspector scolar general adjunct, a declarat ca performantele se datoreaza atat faptului ca pregatirea candidatilor a fost la un nivel superior, reflectata in notele obtinute pe lucrari, cat si datorita faptului ca nu a fost inregistrata vreo frauda sau tentativa de fraudare a examenului.

“Am avut candidati mult mai bine pregatiti, aproape jumatate dintre ei au luat note peste 7.00 si nu am mai avut cazuri de candidati dati afara pentru ca au fost prinsi incercand sa copieze, asa cum s-a intamplat in anii precedenti”, a spus Petroman.

Pentru cele circa 500 de posturi de titulari, in sesiunea iulie 2008 din Timis s-au inscris 1.800 de profesori, din care s-au prezentat 1.406. Din acestia, 640 de candidati au obtinut note peste 7.00, inclusiv note de 10.00. Un numar de 477 de candidati au fost notati intre 5.00 si 7.00, iar 289 au primit sub nota 5.00.

Cei care au obtinut note peste 7.00, isi vor putea depune optiunile in perioada 28 – 29 iulie, in 30 iulie va avea loc repartizarea computerizata a acestora, iar in 31 iulie se vor emite deciziile. Intre 26 august – 1 septembrie va avea loc repartizarea in sedinta publica a suplinitorilor.

In acest an, cei mai multi dintre candidati au optat pentru posturile de educatori sau invatatori. Astfel, aproape 300 de candidati au depus dosare pentru invatamantul prescolar, 212 pentru cel primar, 156 au dorit sa ocupe o catedra de educatie fizica si sport, 150 de matematica, 140 la limba si literatura romana, 126 pentru engleza, 113 la psihopedagogie speciala.

Cele mai scazute solicitari au fost, la fel ca si in anii precedenti, la catedra de antrenori, unde s-a inscris un singur candidat, in timp ce la maistri instructori si turism, niciun candidat. Examenul de titularizare s-a desfasurat in sase centre din Timisoara, iar corectura s-a facut in alte orase.

Anul trecut, peste patru sute de cadre didactice din Timis, care s-au inscris la examenul de titularizare, nu s-au prezentat sa sustina probele, principala cauza a absenteismului constituind-o suprapunerea examenului cu perioada concediilor.

Tot anul trecut, au existat si candidati care au obtinut note sub 3.00, iar o profesoara de muzica a fost prinsa copiind, desi nu avea contracandidat si a fost scoasa din examen. Cea mai ridicata concurenta s-a inregistrat la matematica, unde s-au prezentat doua sute de candidati pe cele 65 de locuri si la biologie, la care concureaza 85 de dascali pe 29 de locuri. La alte aproape 20 de discipline din invatamantul preuniversitar timisean nu s-a inscris niciun candidat, domeniile vizate fiind cele de instruire practica, problema fiind rezolvata in sedinta publica din septembrie.