microbuze_scolare_.jpgMai multi primari din judetul Vaslui au anuntat ca nu au bani pentru asigurarea transportului elevilor din satele indepartate la centrele de comuna. Edilii au cerut sprijin la Consiliul Judetean Vaslui, dar conducerea institutiei a spus ca nu poate rezolva situatia, deoarece sumele pentru cheltuielile legate de transportul elevilor ar fi trebuit prinse in bugetele locale.

„La intocmirea bugetului pe anul in curs, primariile isi impart bugetul pe capitole. Banii pe transportul scolar fie sunt inglobati la capitolul invatamant, fie sunt trecuti separat, ca subcapitol al acestui segment care trebuie administrat…Daca noi suntem responsabili pentru cum isi fac primarii bugetele, atunci de ce au mai fost alesi? Daca nu sunt in stare nici macar sa duca elevii la scoala, atunci sa plece acasa, pentru ca ocupa degeaba scaunul de primar”, a spus Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, in noul an scolar numarul elevilor care vor fi nevoiti sa faca naveta este mai mare, deoarece unele scoli mici au fost
comasate cu cele din centrele de comuna, iar la alte institutii de invatamant nu au fost finalizate lucrarile de amenajare.

„Primarii trebuie sa gaseasca solutii pentru a asigura transportul elevilor, mai ales ca a crescut numarul navetistilor”, a declarat, miercuri, Vasile Marciuc, inspector general in cadrul ISJ Vaslui . Acesta a mai spus ca situatia cea mai grava este in comuna Hoceni, unde 130 de elevi vor fi nevoiti sa faca naveta, zilnic, 22 km, deoarece scoala din sat nu a fost finalizata din cauza lipsei banilor.