fructe.jpgO campanie de promovare a alimentaţiei sănătoase şi a respectării normelor de igienă, numită „Lecţia de sănătate”, va fi derulată în şcoli de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi Instituţiei Prefectului Olt.

Consilierul prefectului judeţului Olt, Monica Ţone, a anunţat joi că instituţiile menţionate şi implicate în buna derulare a campaniei „Lecţia de sănătate” au încheiat un parteneriat, fiecare având responsabilităţi şi direcţii precise de acţiune. Campania va fi derulată în anul şcolar 2014-2015 şi a fost determinată de statisticile realizate de DSP Olt privind cazurile de supraponderalitate la copiii din unităţile de învăţământ din judeţul. Respective datele statistice indică faptul că în judeţ, în urma evaluării dezvoltării fizice a copiilor din mediul urban din clasele a I-a, a IV-a, a VIII-a şi XII-a, au fost constatate 1.286 de cazuri de supraponderalitate. Aceasta poate conduce la apariţia unor afecţiuni cerebro-vasculare, cardio-vasculare şi diabet.

În acest context, Instituţia Prefectului Olt, în parteneriat cu DSP, DSVSA, CJPC şi ISJ Olt vor derula începând din acest an o campanie de informare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi agenţilor economici, pentru adoptarea unei alimentaţii sănătoase. Campania va urmări şi respectarea normelor de igienă şi a obligaţiilor ce le revin de către agenţii economici care comercializează produse alimentare în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele din imediata apropiere a şcolilor.

DSP Olt va înainta către ISJ o listă cu alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, în vederea comunicării către toate unităţile şcolare, pentru a fi avute în vedere atunci când se intenţionează a se înfiinţa chioşcuri în aceste unităţi. Tot DSP va efectua controale în unităţile de învăţământ din judeţ, precum şi în spaţiile comerciale din incinta acestora, urmărindu-se verificarea autorizaţiilor de funcţionare, a listei de alimente nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, a inscripţionării compoziţiei alimentelor comercializate prin etichetare etc.

Acţiuni de control vor derula şi DSVSA şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. AGERRES/(AS, autor: Cristina Matei, editor: Adrian Drăguţ)