În toate şcolile şi grădiniţele din Slobozia vor fi montate filtre de apă

robinet.jpgAutorităţile locale din Slobozia vor trebui să pună în aplicare începând de luni soluţiile pe termen scurt găsite de reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în problema apei din sursă subterană, distribuită atât în Slobozia cât şi în localităţile limitrofe, apă care conţine pesticide, fier, amoniu şi bacterii peste limita admisă, conform unor analize efectuate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Măsurile pe termen scurt vizează montarea în unităţile şcolare de filtre pentru reţinerea impurităţilor, dar în paralel şi dozatoare de apă, precum şi informarea populaţiei despre necesitatea instalării în gospodării a unor astfel de filtre cu cărbune activ.

De asemenea, reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică, restaurante, fabrici de pâine, vor trebui să utilizeze obligatoriu în procesul tehnologic în loc de apa de la robinet apă plată, negăsindu-se o soluţie în ceea ce priveşte unităţile mari, gen abatoare, unde apa se utilizează în cantităţi foarte mari.


Până la înlocuirea conductelor vechi din reţeaua de distribuţie, care se consideră a fi “vinovatul principal” pentru apa o tentă gălbui-roşiatică ajunsă la robinetele consumatorilor având, autoritatea locală a solicitat şi repetarea analizelor asupra apei şi compararea lor, nefiind de acord cu faptul că în apă există o concentraţie peste limita admisă a parametrului pesticide, element care nu apare în analizele chimice efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa şi nici în cele de la compania Urban SA, decât în cantităţi foarte mici sau sub limita de detecţie.


Potrivit Laboratorului Naţional de Apă din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) Bucureşti, care a efectuat, la sfârşitul anului 2009, analize asupra unor probe de apă prelevate atât din sursa subterană, cât şi din reţeaua de distribuţie a municipiului Slobozia, concentraţia de amoniu a fost peste limita maximă admisă în toate forajele, fierul a fost depistat atât la un foraj, cât şi în multe unităţi şcolare, turbiditatea înregistrează o valoare de 7 ori mai mare, iar pesticidele totale au avut depăşiri peste concentraţia maximă admisă în probele recoltate din forajele 1,2,3,4,5,6,7,12, la intrarea în staţia de tratare, dar şi în anumite grădiniţe şi şcoli.


În plus, ca urmare a nerespectării termenului de conformare privind instituirea zonei de protecţie sanitară severă în jurul puţurilor până la 30 decembrie 2009, DSP Ialomiţa a anulat autorizaţia de funcţionare a companiei distribuitoare SC Urban SA.


“Depăşirile sunt numai la analizele efectuate de INSP. Sigur că nu le contestăm, dar cred că propunerea făcută de domnul primar, de a face o analiză comparativă este una bună. Pe de altă parte, la aceste analize, sunt sigur că şi DSP a observat şi toată lumea care avea interesul să analizeze aceste buletine, făcute de acelaşi laborator, din aceeaşi probă, din acelaşi punct, prin două metode, diferenţa e de la cer la pământ. Cum interpretăm chestia asta? Trebuie să ne lumineze cineva!”, preciza Valentin Cilibeanu, directorul SC Urban Slobozia.

Pe de altă parte, primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu, este de părere că schimbarea reţelei de distribuţie, a cărei durată de funcţionare a expirat, va aduce liniştea în municipiu, dar aşteaptă în acelaşi timp şi rezultatele unui studiu comandat de municipalitate care să determine efectele pe care le are apa din sursă subterană asupra sistemului de distribuţie, cercetări asupra sistemului de tratare, dar şi a sursei subterane. Însă până atunci, măsurile trasate de prefectul judeţului, Mădălin Teculescu, împreună cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vor trebui puse în aplicare începând de luni, 8 februarie. AGERPRES