bacalaureat4.jpgUn număr de 602 absolvenţi de liceu din judeţul Bacău nu au putut susţine luni proba C a bacalaureatului, deoarece fie nu s-au întrunit în totalitate comisiile de examinare din cauza grevei profesorilor, fie au refuzat ei înşişi să participe la examinare acuzând faptul că din completul acestora lipseau profesorii de la clasa unde au urmat anul al XII-lea de studii.
Proba de abilităţi în comunicare nu a mai avut loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” şi la Colegiul Naţional „Grigore Moisil”, ambele din municipiul Oneşti, precum şi la Colegiul „Costache Negri” din Târgul Ocna.

În curţile acestor unităţi de învăţământ s-au făcut auzite, pe tot parcursul acestei zile, strigăte de nemulţumire, s-au vărsat lacrimi şi s-a instaurat nedumerirea şi neliniştea. Şi în 12 din celelalte 28 de centre de examen din judeţul Bacău au fost renunţări ale unor profesori de a face parte din comisiile de bacalaureat, aceştia motivând că se află în grevă generală anunţată, dar Inspectoratul Şcolar Judeţean a reuşit să numească alte cadre didactice din alte unităţi de învăţământ care au acceptat să completeze efectivele de examinatori.


Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudia Merticaru, acuză, într-o declaraţie făcută pentru AGERPRES că elevii nu ar fi fost informaţi corect cu privire la modificările recente privind metodologia de constituire a comisiilor de examinare. „Li s-a sugerat că examenul nu va fi omologat, deoarece s-a modificat structura iniţială a comisiei de bacalaureat aprobată iniţial, fapt condamnabil”, a spus Merticaru.


Inspectorul general şcolar al judeţului Bacău, Adrian Fuioagă, a menţionat la rândul său că „se desfăşoară o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Oneşti şi Târgu Ocna şi vor fi luate măsurile corespunzătoare faţă de neaplicarea deciziilor ministerului”. Preşedintele filialei băcăuane a Sindicatului Liber din Învăţământ, Manole Chiriac, a precizat, însă, că „nimeni nu poate fi acuzat pentru schimbări de ultimă oră neanunţate” şi că organizaţia de sindicat „va sprijini pe toţi cei ce ar urma să fie sancţionaţi pe nedrept”. AGERPRES