Conducerea Inspectoratului Şcolar (IŞJ) a atras atenţia, în cadrul unei întâlniri organizate de Instituţia Prefectului, cu privire la faptul că în ultimii cinci ani, la nivelul judeţului Vaslui, populaţia şcolară a scăzut foarte mult, lucru care a dus la închiderea a 84 de şcoli şi 75 de grădiniţe, dintre care doar 19 au fost redeschise.

„În anul 2012 erau în judeţ 78.920 elevi, iar acum avem înregistraţi 66.338 de elevi. Scădere a populaţiei şcolare a avut un ritm accelerat. Avem cu 12.582 de elevi mai puţin şi s-au redus un număr de 339 de clase. Din păcate, perspectivele demografice sunt sumbre. Noi am pledat permanent pentru redeschiderea unităţilor, acolo unde este cazul şi unde evoluţia demografică permite acest lucru„, a declarat inspectorul general şcolar, prof. Gabriela Plăcintă.

Ea a precizat că pentru anul şcolar 2018 – 2019 s-a anunţat deja închiderea a 13 şcoli şi 12 grădiniţe.

Participanţi la întâlnire, reprezentanţii sindicatelor au criticat faptul că infrastructura şcolară în oraşe şi municipii nu este exploatată în mod corespunzător.

„Avem unităţi supraaglomerate, cu clase de 35 – 36 de elevi, care învaţă în două schimburi, avem şcoli în care se învaţă numai dimineaţa şi nici atunci nu sunt utilizate toate sălile de clasă. Consiliile locale ar trebui să fie mai atente în propunerile pentru reţeaua şcolară, astfel încât infrastructura şcolară să fie utilizată în mod optim. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă şi trebuie văzut ce se poate face astfel încât să ajungem în situaţia normală a ţărilor occidentale, în care elevii să înveţe doar dimineaţa, sau cu preponderenţă dimineaţa. Cred că ar trebui regândită situaţia privind modul de întocmire a planurilor de şcolarizare”, a declarat liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, Sorin Ţiplea.

Prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, conducerea IŞJ Vaslui şi mai mulţi primari, tema discuţiei fiind legată de comasările făcute la nivelul unităţilor de învăţământ, din cauza numărului redus de elevi. AGERPRES