Inaugurarea Bibliotecii Universităţii Oradea, la început de an universitar

Noua Bibliotecă a Universităţii Oradea, o investiţie de 24,28 de milioane de lei de la bugetul de stat, a fost inaugurată luni, după 14 ani de lucrări, cu ocazia deschiderii anului universitar. Porţile noii biblioteci s-au deschis nu numai pentru studenţi, ci şi pentru orice orădean care doreşte să se informeze rapid şi documentat. Sistemul Opac, de căutare on-line, permite găsirea operativă a cărţilor, a periodicelor şi a documentelor electronice din baza de date a bibliotecii.

“Am reuşit, după mai mulţi ani de construcţie, să inaugurăm, astăzi, Biblioteca în întregime. În luna mai am inaugurat clădirea şi colecţia de cărţi donaţie Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. Între timp, am primit şi dotările necesare, tehnologie de vârf în domeniul IT, astfel că putem spune că am inaugurat azi, cu adevărat, Biblioteca, o perlă a universităţii noastre”, a declarat rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal.

Noua bibliotecă dispune de spaţii generoase pe o suprafaţă de 7.800 de metri pătraţi, pe cele cinci niveluri. Colecţiile sunt organizate pe domenii şi specializări, cu şase săli de lectură, în stil deschis, având un total de 640 de locuri.

Potrivit Emiliei Pop, şef birou comunicare a colecţiilor, fondul de publicaţii al bibliotecii cuprinde peste 252.000 de cărţi, reviste, brevete, STAS-uri, cd-uri, dvd-uri, cu 60.000 de titluri de carte, din care, până în prezent, 43.500 de titluri au fost introduse în catalogul informatizat prin programul de bibliotecă Liberty3. Serviciile oferite de bibliotecă sunt numeroase. Cei peste 24.000 de studenţi ai universităţii de stat Oradea, la fel ca şi alţi orădeni, pot primi asistenţă de specialitate, pot consulta cataloagele tradiţionale, pot împrumuta la domiciliu, cu prelungirea termenului de returnare prin telefon, au la dispoziţie suporturi de memorare, fotocopiere, bibliografii la cerere, acces la internet, sală multimedia, cabinete individuale de studiu, sală de conferinţe şi lansări de carte. De asemenea, studenţii sau cadrele universitare au acces la baze de date specializate, precum ScienceDirect – Journals, Springerlink Journals, Thomson ISI, CSA Research Pack Library, Oxford Journals, Cambridge Journals ş.a.

Colecţiile Bibliotecii universitare au sporit an de an prin achiziţii, schimb de publicaţii cu cei peste 60 de parteneri şi prin importante donaţii de partea unor oameni de cultură şi cadre didactice ale universităţii. Sunt de amintit donaţia Monica Lovinescu-Virgil Ierunca (aproximativ 11.000 de volume care au alcătuit biblioteca personală de la Paris), donaţiile Mircea Zaciu, M.C. Demetrescu, Mircea Popa, Paul Magheru, Vasile Marcu. Noua bibliotecă adăposteşte la etajul IV Centrul teritorial de studii olimpice, inaugurat în luna septembrie de preşedintele CIO, Jacques Rogge. AGERPRES