Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) a organizat, pe 7 iunie, la Cluj-Napoca, o intalnire cu reprezentanti ai UDMR, PCM, Consiliului National Secuiesc si Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, in vederea modificarii Legii invatamantului, pentru infiintarea Universitatii de Stat „Bolyai”, cu predare in limba maghiara.
Vicepresedintele CIB, Kovacs Lehel, a declarat ca demersul „este unul civic” si ca, pana la 15 iulie, se va constitui comitetul de initiativa, potrivit legii. Apoi, in august, cererea va fi depusa la Parlamentul Romaniei; in septembrie urmeaza sa fi demarata actiunea de strangere a semnaturilor necesare.
El a mai adaugat ca pentru un asemenea demers sunt necesare 100.000 de semnaturi, dar si-a exprimat speranta ca vor fie stranse circa 300.000-400.000.
Potrivit initiatorilor, proiectul de lege privind infiintarea Universitatii „Bolyai” ar urma sa aiba doar cateva randuri si va face referire la Legea 465/2003 a Slovaciei, prin care a fost infiintata o universitate de stat cu predare in limba maghiara.
Kovacs Lehel sustine ca, acum, cand sunt in Uniunea Europeana, romanii trebuie sa se supuna practicilor europene, practica in care este inclusa si legea din Slovacia, tara care are o Constitutie asemanatoare cu cea a Romaniei. Vicepresedintele CIB si-a exprimat speranta ca acest proiect de lege sa fie adoptat de Parlament, spre deosebire de celelalte trei proiecte similare respinse din 1989 incoace.
El a mai spus ca ar vrea ca proiectul sa fie chiar primul pe care il va dezbate viitorul Parlament, adaugand ca acest demers legislativ reprezinta si o forma de comunicare cu comunitatea maghiara, urmand sa fie verificata sustinerea pe care o au asemenea demersuri.
Initiatorii proiectului n-au precizat daca institutia de invatamant superior pe care doresc s-o infiinteze ar urma sa ia nastere prin ruperea Universitatii „Babes-Bolyai”, declarand ca acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi stabilite ulterior, de specialisti, dupa ce proiectul va fi adoptat si va exista, astfel, cadrul legislativ necesar.
Atat in actiunea de strangere a semnaturilor, cat si in celelalte demersuri, Kovacs Lehel a declarat ca se bazeaza pe ajutorul UDMR, PCM si al altor structuri civice si politice ale comunitatii maghiare.