Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) anunta demararea fazei extinse de evaluare a integritatii mediului academic romanesc. Aceasta presupune evaluarea, in perioada octombrie 2008 – ianuarie 2009, a 42 de universitati de stat din intreaga tara.
Evaluarea se va realiza in baza unei metodologii testate in faza pilot a proiectului (octombrie 2007 – mai 2008) si va cuprinde urmatoarele capitole de analiza:

1. transparenta si corectitudine administrativa – publicarea documentelor contabile, publicarea declaratiilor de avere si de interese precum si a celor de politie politica, accesul la dosarele de achizitii publice;

2. corectitudine academica – plagiat, performanta in cercetare, desfasurarea procesului academic;

3. calitatea guvernantei – nepotism, implicarea studentilor in luarea deciziilor, acordarea sporurilor financiare, ocuparea posturilor didactice;

4. management financiar – cheltuielile discretionare, achizitii publice.

Evaluarea integritatii academice va fi realizata prin intermediul echipelor de evaluatori externi, formate din experti si studenti. Acestia vor vizita fiecare universitate, unde vor avea intalniri cu sindicatele, studentii, conducerea universitatii si alte parti interesate. Totodata, ei vor analiza, in baza Legii 544/2001, o lista cu documentele de interes public solicitate universitatilor precum si informatii provenind din alte surse – Curtea de Conturi, Departamentul de Lupta Antifrauda, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

La finele acestui program, in mai 2009, Coalitia va publica Topul Integritatii Universitatilor din Romania. De asemenea, se va prezenta o lista de bune si rele practici in sistemul invatamantului superior din Romania. Proiectul este finantat de Trust For Civil Society in Central & Eastern Europe.