Universitatea Maritimă din Constanța și Centrul European pentru Responsabilitate Socială (ECSR.world) au desfășurat în luna aprilie 2021 o inițiativă inedită de  conștientizare a importanței transportului inteligent în rândul tinerilor.

Inițiativa a avut ca scop dezvoltarea creativității, a spiritului competitiv și a curiozității tinerilor în descoperirea avantajelor transportului inteligent sustenabil. La activitate s-au alăturat universități și licee din Hong Kong, India, Filipine, Turcia, Republica Moldova şi Africa de Sud, precum și companii și asociații din Olanda (IoT Nederland), Germania (European Japan Experts Association), Turcia (Kocaeli Universitesi Teknopark), Filipine (Philippine Association of Extension Program Implementers) și România (WISTA Romania – Asociația profesionala a femeilor din transport maritim si domenii asociate, Training Club.eu și TECHNIUM).

În cadrul activității a fost organizată  o competiție internațională de desen cu tema „Sustenabilitatea transportului inteligent în viața de zi cu zi”. Scopul concursului a constat în conștientizarea rolului educației  de tip STEM (știință, tehnologii, inginerie, arte si matematică) în societate. Prin intermediul concursului se dorește o stimulare a cunoștințelor și interesului tinerilor cu privire la aplicațiile sustenabile ale transportului inteligent. Din partea României, elevii Leu Vlad Daniel, Șopron Alexandru Cătălin și Andrei Luca Alexandru de la Liceul Auto “Dimitrie Leonida” din Constanța au obținut Premiul de Excelență pentru o lucrare în care au prezentat un sistem inteligent de management al deșeurilor.

Evenimentul s-a bucurat de o dimensiune internațională, cu juriu și participanți din America de Nord, Europa, Asia și Africa, juriul fiind alcătuit din personalități din industria transporturilor internaționale din Olanda, Suedia, Norvegia, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia, Coreea de Sud și Hong Kong.