O grădiniţă şi o şcoală (clasele 0-IV) Waldorf ar urma să fie înfiinţate în Alba Iulia în 2017, după ce un grup de mame din municipiu a avut această iniţiativă, în scurt timp formându-se o întreagă comunitate pe o reţea de socializare în care peste 180 de părinţi şi-au exprimat dorinţa de a-şi înscrie copiii la o astfel de unitate de învăţământ.

În acest sens, s-au pus bazele Asociaţiei Waldorf Alba Iulia, formată din părinţi care sprijină înfiinţarea şcolii şi s-au purtat discuţii cu administraţia locală pentru o colaborare în acest sens. Pentru deschiderea şcolii, cele mai importante elemente sunt spaţiul şi pedagogii care să predea cursurile de tip Waldorf.

„Personal, susţin această iniţiativă din tot sufletul şi voi face toate eforturile necesare pentru ca acest tip de învăţământ să devină o opţiune şi pentru părinţii din Alba Iulia. În momentul de faţă, cel mai important lucru este să găsim educatori şi profesori dornici să urmeze cursurile de specializare în pedagogia Waldorf, pentru a asigura necesarul de cadre didactice până în toamna anului 2017. Dacă acest lucru se va întâmpla, proiectul va beneficia atât de spaţiu de implementare pus la dispoziţie de către Primărie, cât şi de sprijin logistic şi financiar”, a declarat primarul Mircea Hava.
Pentru a deschide grădiniţa şi şcoala în toamna anului 2017 este nevoie ca două educatoare şi două învăţătoare/profesoare să urmeze cursuri de formare, termenul limită pentru înscriere fiind joi. În consecinţă, se caută urgent cadre didactice pentru viitoare şcoală Waldorf din Alba Iulia. „Dacă aceste patru cadre didactice vor fi specializate în această serie de cursuri, deschiderea grădiniţei şi a şcolii Waldorf în toamna anului 2017 este o certitudine”, se menţionează în comunicat.

Pentru a deveni pedagog Waldorf este necesară urmarea unor cursuri de formare, cursuri care se desfăşoară odată la doi ani, anul acesta începând o nouă serie. Cursurile vor fi organizate în Cluj Napoca şi Timişoara, pe opt module a câte cinci zile, care au loc în vacanţele intersemestriale. Durata totală a celor opt module este de un an şi jumătate.

În România, învăţământul Waldorf este învăţământ de stat, organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării si Tineretului, în baza Acordului General de Cooperare, încheiat în anul 1996. AGERPRES