Inovația și rolul ei în dezvoltarea economiei și societății

„Importanța inovației în domenii cheie”, „Inovația în produse de larg consum” și „Inovația ca sursă de investiții cu impact economic și social major” au fost temele primelor trei ediții ale Grupului de Lucru referitor la Inovație în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate (I3CES), program lansat anul acesta de Oameni și Companii.

În fiecare țară există industrii și organizații care, prin activitatea lor, au un impact considerabil asupra mediului economic și social. Iată câteva exemple: industria construcțiilor, care are impact asupra dezvoltării comunităților și a urbanizării, industria chimică, prelucrarea lemnului, care implică riscuri de mediu, la fel ca și industria extractivă sau industria materialelor de construcții, industria electronică, cu influență tot asupra mediului, industria alimentară, a alcoolului și a tutunului, cu aspecte relevante în privința sănătății și a sistemului medical, industria transportului, cu impact asupra mediului. Există, de asemenea, industrii foarte noi, în dezvoltare rapidă, pe al căror impact asupra societății abia începem să-l observăm: de exemplu, influența “social media” și a jocurilor pe computer asupra tinerilor.

Programul I3CES urmărește înțelegerea contextului în care aceste industrii cu impact critic în economie și societate, prin modernizare și inovație, pot coexista, într-un echilibru economic-social care să aducă valoare comunităților în viitor.

Fiecare dezbatere a reunit atât oficiali cu putere de decizie, lideri de opinie din anumite sectoare, cât și reprezentanți de top ai unor companii preocupate de investiția în inovație și efectele acesteia în economie și societate.

Concluzia unanim acceptată a primelor trei reuniuni a fost că inovația susține creșterea calității vieții și face posibile lucruri care acum câțiva ani păreau de domeniul fantasticului, iar în prezent sunt la îndemâna oricui. În cadrul Grupului de Lucru s-a vorbit și despre posibilitatea ca unele dintre ideile dezbătute să fie transpuse și în legislație, într-un cadru juridic corect; în prezent, nu există o lege a inovației, dar ar putea fi oportună.

Dezbaterile vor fi reluate din septembrie, odată cu reînceperea activității parlamentare.