nicolaescu_eugen_2008.jpgInspectia Sanitara din Ministerul Sanatatii face controale, intre 29 septembrie si 10 octombrie, la toate societatile comerciale din unitatile de invatamant, pentru a verifica daca este respectat ordinul privind lista alimentelor nerecomandate, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Demnitarul a anuntat, la videoconferinta cu prefectii, ca a considerat necesar ca Ministerul Sanatatii Publice, prin reprezentantii sai in teritoriu, sa se implice activ in punerea in aplicare a Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.
„Ordinul este elaborat in temeiul legii pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar”, a precizat ministrul Sanatatii. Nicolaescu a declarat ca incepand din 18 septembrie, toate societatile comerciale din unitatile de invatamant au obligatia sa respecte ordinul ministrului si sa comercializeze numai produsele care respecta prevederile acestui act.

Ordinul contine doua parti, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializeaza in scoli si una referitoare la principiile care trebuie respectate si respectiv modul in care se prepara alimentele in unitatile in care copiii servesc masa, a explicat ministrul Sanatatii.

„Scopul vizat de acest act normativ este in primul rand unul educational, de creare in randul copiilor, care sunt la varsta de receptivitate maxima, a unui comportament nutritional sanatos pe termen lung. Pentru verificarea respectarii prevederilor noului act normativ, in perioada 22 – 26 septembrie, Inspectia Sanitara de Stat din MSP va pregati o actiune temetica de control care va viza verificarea respectarii prevederilor legii”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

El a adaugat ca obiectivele urmarite in cadrul controlului vizeaza verificarea comercializarii alimentelor in incinta unitatilor de invatamant, pregatirea meniurilor in blocurile alimentare si cantinele din incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, cat si verificarea conformitatii alimentelor distribuite pe sistemul catering.

Masurile care vor fi luate in caz de nerespectare a dispozitiilor vor consta in retragerea de la consum a produselor neconforme, avertismente si amenzi. De asemenea, se vor prescrie termene de remediere a deficientelor constatate, urmand ca ulterior sa fie verificate prin noi actiuni de control.

Controalele vor fi realizate de catre Inspectiile sanitare de stat judetene si cea a municipiului Bucuresti, in perioada 29 septembrie – 10 octombrie, iar raportarea rezultatelor trebuie facuta pana in 14 octombrie.

In lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor sunt incluse prajiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prajiti, alte alimente preparate prin prajire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiti sarati, covrigei, sticks-uri sarate, snacks-uri, alune sarate, seminte sarate si alte produse similare. Sunt interzise in scoli si alimentele neambalate (exceptie fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.

De asemenea, este interzis orice tip de bautura racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate.