elevi1.jpgInspectoratele scolare au propus cateva masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Masurile vizeaza stabilirea obligatiei de catedra la 6 ore/saptamana pentru directori si directori adjuncti in fostele 8 judete pilot, organizarea claselor I, V si IX la limita maxima prevazuta de Legea invatamantului sau desfiintarea claselor cu predare in regim simultan.

Ministrul Educatiei, Daniel Petru Funeriu, a analizat masurile propuse de catre inspectoratele scolare pentru aplicarea OUG 114/2009. „Ordonanta 114 priveste eficientizarea cheltuirii banului public prin alocarea banului public per capita pe elev”, a explicat ministrul.

Funeriu a subliniat ca este necesara o optimizare a cheltuielilor, pentru ca reforma educationala trebuie sa includa un sistem previzibil de finantare si sustenabil.

Cateva dintre propunerile inspectoratelor pentru eficientizarea cheltuielilor din bani publici sunt comasarea claselor paralele cu efective sub media prevazuta de lege, fara a se depasi numarul maxim de elevi la clasa, prevazut de legislatia in vigoare, predarea disciplinei „Educatie fizica” la invatamantul primar de catre invatatori, fara a afecta normele didactice ale titularilor profesori de educatie fizica, reorganizarea centrelor bugetare sau efectuarea orelor de laborator tehnologic cu clasa intreaga.

De asemenea inspectorii au propus ca, in unitatile de invatamant vocational si liceele tehnologice in care exista clase paralele de elevi avand specializari/calificari diferite cu efective sub medie, efectuarea orelor de cultura generala cu clasa intreaga si separat numai a orelor de specialitate.

O alta masura propusa pentru reducerea cheltuielilor de la buget a fost reducerea numarului claselor de invatamant seral si compensarea prin cresterea numarului de clase cu frecventa redusa pentru clasele de inceput de ciclu, organizarea claselor I, V si IX din unitatile de invatamant din mediul urban la limita maxima prevazuta de Legea invatamantului, dar si reducerea numarului de clase urmare a scaderii numarului de elevi sau desfiintarea claselor cu predare in regim simultan.