keresztely_irma.jpgConducerea Inspectoratului Scolar Judetean Covasna vrea sa reintroduca sistemul circumscriptiilor scolare, care a functionat si inainte de 1989, pentru a descongestiona scolile centrale si a evita desfiintarea celor de la periferie.

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, Keresztely Irma, a declarat ca, potrivit proiectului, sistemul va fi introdus experimental in municipiile Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc iar copiii din aceste localitati vor trebui sa se inscrie la scolile la care sunt arondati in functie de domiciliu, repartizarea la alte unitati scolare facandu-se doar in limita locurilor disponibile.

Keresztely Irma a mentionat ca in acest fel se incearca salvarea scolilor de cartier, care risca sa se desfiinteze din cauza migratiei copiilor catre scolile centrale, considerate de elita. Sefa Inspectoratului a adaugat ca sistemul a mai functionat si inainte de 1989 si ca acest proiect va fi prezentat in cursul zilei de miercuri directorilor de scoli iar, ulterior, Consiliului local municipal. Daca va functiona conform asteptarilor, arondarea copiilor pe circumscriptii scolare ar putea fi extinsa ulterior si la gradinita.

Modelul functioneaza cu succes in Ungaria si Germania iar in Romania a mai fost introdus la Miercurea Ciuc si la Iasi, a mai spus Keresztely Irma, care recunoaste ca „experimentul va fi dificil” si ca va isca, probabil, multe reactii adverse.