Doar 30 de absolvenți de clasa a XII-a din cei 176 de înscriși au luat examenul de Bacalaureat la Liceul „Traian Vuia” din localitatea Făget, județul Timiș, unde se află în derulare o anchetă după ce în jur de 150 de elevi au fost eliminați din examen. „Inspectoratul Școlar Județean Timiș așteaptă rezultatele anchetei privind gradul de implicare a supraveghetorilor Bacalaureatului de la Liceul Traian Vuia din Făget, în funcție de acestea urmând să se ia măsurile legale în privința lor”, a declarat prof. Aura Danielescu, șefa Inspectoratului Școlar.

Ancheta a demarat după ce unul dintre părinții candidaților a anunțat Direcția Națională Anticorupție (DNA) că s-a copiat la examenul de Bacalaureat. Procurorii au studiat imaginile de pe camerele video și au constatat că s-a copiat ori că a fost înlesnită copierea și că în actul de fraudare au fost implicați și dascălii supraveghetori. Ministerul Educației a fost anunțat, iar ministrul a dat ordin ca elevii prinși că au copiat să fie eliminați. Primul „lot” de eliminați a cuprins 94 de elevi, iar după vizionarea tuturor imaginilor au mai fost dați afară 49 de tineri.

„Ancheta va urmări, zilele următoare, să stabilească exact contribuția profesorilor supraveghetori la fraudarea examenului de Bacalaureat. Aceștia ar putea fi sancționați potrivit Codului Muncii”, menționa săptămâna trecută Aura Danielescu.

Pe de altă parte, în județ mai sunt și alte licee care au avut promovabilitate zero și care vor intra în atenția Inspectoratului Școlar pentru identificarea motivelor care au dus la asemenea rezultate slabe de când s-a introdus sistemul supravegherii prin camerele video. AGERPRES