balasa marius.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Marius Bălaşa, a declarat marţi că în învăţământul preuniversitar din judeţul Olt va fi redus numărul posturilor cu 296 începând cu 1 septembrie.
„Vom reduce numărul de posturi cu 296, dar nu va fi dat afară nimeni”, a afirmat Bălaşa, precizând că reducerile vor fi făcute prin restrângeri de activitate şi prin scăderea posturilor ce vor fi scoase la titularizare şi suplinire. Şeful ISJ a explicat că anual în judeţul Olt sunt încheiate contracte de muncă suplinitorilor pe perioadă determinată, care expiră la finele lunii august şi anul acesta se vor angaja mai puţini suplinitori.

„Din totalul de 6.982 de posturi trebuie să reducem 296. Pentru că avem mai puţini elevi. Numai la clasa a IX-a vor fi mai puţin cu 12 clase şi în fiecare ciclu şcolar anul acesta avem mai puţini elevi decât anul trecut, tendinţa de scădere manifestându-se de mai mulţi ani”, a explicat Bălaşa.


Acesta a arătat că sunt afectate de restrângerea activităţii 80 de cadre didactice titulare, care vor fi transferate în alte unităţi de învăţământ din aceeaşi localitate sau din localităţi limitrofe, pentru că la şcolile la care au predat până acum sunt mai puţini elevi şi se desfiinţează clase. Restul posturilor se reduc fără a afecta în vreun fel dascălii titulari. Aceasta înseamnă că la examenul de titularizare şi la suplinire vor fi scoase la concurs nu 1.200 de posturi, ci 800 sau chiar mai puţine.


„Anual avem aproximativ 1.000 de intrări şi ieşiri din sistem, în sensul că se produc pensionări sau expiră unele contracte de muncă ale suplinitorilor şi în urma concursurilor angajăm titulari sau suplinitori. Anul acesta ieşirile din sistem vor fi la fel ca anul trecut, dar vor intra mai puţine persoane”, a completat Marius Bălaşa. AGERPRES