colegiul_caragiale.jpgInspectorii şcolari din municipiul Bucureşti au fost iniţiaţi marţi, la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, în acordarea primului ajutor, în cadrul unui program de formare a profesorilor denumit „Fii pregătit să salvezi vieţi”. Cursul a fost susţinut de Florenţa Iancu, medic primar de urgenţă în cadrul Asociaţiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre, iar la el au participat inspectorii şcolari ai municipiului Bucureşti.

„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a fost contactat de către Uniunea Sindicală Sanitas, ne-am înţeles foarte bine din prima clipă, am urmat paşii legali, nouă ne-a plăcut foarte mult această idee de a oferi cursuri de prim ajutor la un nivel atât de extins, la 9.000 de cadre didactice existente în Bucureşti”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Robert Penciu.

El a spus că iniţiativa Sanitas s-a concretizat printr-un acord semnat pe 21 octombrie, iar, după ce s-a stabilit modul de acţiune, parteneriatul a fost pus în aplicare foarte rapid. „Încercăm să terminăm instruirea tuturor profesorilor din Bucureşti la sfârşitul anului 2016. Dacă nu reuşim să cuprindem toţi profesorii, vom continua şi în 2017. Este vorba de profesorii din toţi anii de învăţământ, de la grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee din Bucureşti”, a spus Robert Penciu.

El a adăugat că IŞMB încearcă să găsească soluţii pentru ca aceste cursuri să-i vizeze şi pe elevi. „O să încercăm să identificăm soluţii să mai cooptăm nişte echipe de specialişti, de formatori, poate chiar din semestrul al doilea al acestui an şcolar, să începem măcar punctual cu câte o echipă în fiecare şcoală”, a arătat Penciu.

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a precizat că acest program a luat naştere la iniţiativa părinţilor. „Părinţii ne-au rugat să încercăm să venim, în cadrul programului ‘Şcoala Altfel’, să ţinem aceste cursuri. Ne-a fost greu să pătrundem în aceste şcoli, pentru că, dacă nu ai aprobare din partea directorului, a Inspectoratului, e greu să pătrunzi, dar totuşi am făcut-o. Am predat acest curs câtorva profesori şi elevi şi ideea a prins foarte bine, am avut solicitări foarte multe. Şi nu aveam acces la Inspectorat. Până am ajuns să vorbim cu domnul inspector şi (…) a doua zi deja s-a transpus într-un acord”, a explicat Huşanu.

Potrivit acestuia, până acum s-au ţinut cursuri în 14 licee, care însumează peste 400 de profesori, câte 25 – 30 în fiecare instituţie şcolară. „Aceste cursuri se fac în baza unei programări venite din partea Inspectoratului, în unităţile şcolare, de regulă câte un curs în fiecare unitate şcolară la care pot participa de la 8 la 25-30 de persoane. Am început cu sectorul 3, şi din ianuarie până în martie o să încercăm să facem în sectorul 5, dar va trebui să ne întindem pe parcursul a peste un an ca să acoperim toate şcolile. Cursurile sunt ţinute de doctori din cadrul SMURD Bucureşti (…) pe care i-am motivat să vină alături de noi să predea aceste cursuri. Este o echipă de 4-5 formatori de la SMURD şi încă doi formatori de la o altă asociaţie. (…) Acum încercăm să mai pregătim şi alte persoane să facă acest lucru, ca să putem termina mai repede”, a afirmat Huşanu.

Valentin Voicu, consilier local în cadrul Primăriei sectorului 3, a arătat că toţi profesorii şi toţi elevii au nevoie de acest curs. „Trebuie să ştim să acordăm prim ajutor, trebuie să ştim să reacţionăm în momentul în care o persoană are nevoie. Poate să ni se întâmple şi în clasă, poate să ni se întâmple şi pe stradă, dar să ştim să acordăm acel prim ajutor, care este vital în primele 10 minute până la sosirea ambulanţei”, a declarat el.

Acţiunea a fost organizată de Federaţia Sindicală Sanitas Bucureşti, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în baza acordului de colaborare semnat între cele două instituţii. AGERPRES