univ_transilvania_bv.jpgConducerea Universităţii „Transilvania” din Brașov a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, finalizarea proiectului „Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare-Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă”.

„Dacă până acum principala provocare pentru Universitatea „Transilvania” a fost finalizarea proiectului cu îndeplinirea tuturor indicatorilor, de aici încolo este de a identifica, angaja şi sprijini resursele umane care să valorifice această investiţie de peste 20 de milioane de euro, care include linii de cercetare extrem de performante, unele unicat la nivel naţional, şi care să facă din Braşov, cel puţin în unele domenii, referinţa naţională în cercetare. Oamenii vor fi principala provocare. Este vorba despre doctoranzi, port-doctoranzi sau de colective pe care noi le vom dezvolta în colaborare cu firmele, cu mediul de afaceri, care să pună în valoare toată această infrastructură deosebită existentă în acest institut. O universitate serioasă nu poate exista fără o cercetare serioasă”, a precizat rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. dr. ing. Vasile Abrudan.

La rândul său, directorul general al institutului, prof. dr .ing. Ion Vişa a explicat procesul prin care a trecut realizarea acestui institut, din anul 2008, de când s-a depus proiectul şi până la finalizare, fiind necesare a serie de prelungiri ale etapelor de realizare, din cauza crizei economice. „Acest proiect a fost realizat prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’ co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională ‘Investiţii pentru viitorul dumneavoastră’, Axa prioritară 2, în cadrul căruia au mai fost depuse alte 69 proiecte de către alte entităţi, dar care au fost abandonate între timp din cauza finanţării. Colaborarea permanentă între Comitetul de Management al proiectului şi conducerea universităţii a făcut ca acest proiect să se finalizeze cu un buget total de 98 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei finanţare nerambursabilă, 22 de milioane de lei co-finanţare a Universităţii Transilvania şi 16 milioane de lei TVA rambursabil. Suntem prima universitate din România care a depus şi realizat un astfel de proiect”, a subliniat directorul general al institutului.
Proiectul a fost aprobat în anul 2009, cu un termen de finalizare de 36 de luni, însă s-a ajuns la 56 de luni, a spus directorul institutului.

Prof. dr .ing. Ion Vişa a adăugat că, în primii cinci ani trebuie demarată activitatea şi să se realizeze produse higt-tech, iar în următorii 9 ani şi jumătate trebuie realizată amortizarea investiţiei.
Institutul este situat lângă Institutul pentru Cercetarea Cartofului şi a sfeclei de Zahăr, are 11 clădiri şi reprezintă o entitate de cercetare ştiinţifică avansată în domeniul Dezvoltării Durabile, unicat în România şi în S-E Europei. Institutul găzduieşte activitatea celor 27 de centre de cercetare ştiinţifică şi structuri de sprijin a cercetării ştiinţifice (proprietate intelectuală, antreprenoriat, marketing al cercetării, ştiinţifice şi promovarea produselor higt-tech). Peste 40% din fondurile proiectului au fost destinate achiziţiei de echipamente şi dezvoltării a 68 de linii integrate CD, compatibile cu dotările de vârf de la nivel european, alături de 109 produse software specializate pentru cercetare-dezvoltare, a mai afirmat Ion Vişa.
Activitatea în institut va începe la 1 noiembrie, urmând ca, treptat în anii următori, câteva sute de angajaţi să lucreze aici. Până acum au fost înregistrate 70 de proiecte pentru cercetare. AGERPRES