usamv_cluj_.jpgInstitutul de Ştiinţele Vieţii al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, inaugurat, vineri, în prezenţa unor prestigioase personalităţi ale vieţii politice şi academice din România şi din Parlamentul European, este unul dintre cele mai moderne din Europa, cu dotări de ultimă generaţie.

La festivitatea de inaugurare a Institutului de Ştiinţele Vieţii au participat preşedintele Comisiei de agricultură din Parlamentul European, Paolo de Castro, miniştrii Educaţiei, Daniel Funeriu, şi Agriculturii, Valeriu Tabără, rectorii Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, prof. dr. Ştefan Diaconescu, Timişoara, prof. dr. Alexandru Moisuc, şi Iaşi, prof. dr. Gerard Jităreanu, subprefectul Vasile Cozma, reprezentanţi de renume ai mediului academic, precum şi numeroşi studenţi.

Rectorul USAMV din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Doru Pamfil, a evidenţiat, în discursul inaugural, că Institutul de Ştiinţele Vieţii, a cărui construcţie a început în urmă cu 5 ani, „este de referinţă pentru cercetarea românească şi cea europeană, şi nu numai, în domeniul agricol”.


„Institutul a fost conceput din capul locului pentru cercetare. Am avut şansa să construim viitoarele laboratoare după ultimele standarde europene, cu filtre speciale pentru securitatea micro-biologică, totul fiind conceput după modele de laboratoare acreditate în Occident. Şi mobilierul este de design şi fabricaţie germană. Colegii din Austria şi Germania ne-au spus că şi-ar dori un astfel de
institut şi la universităţile lor”, a spus prof. dr. Doru Pamfil, adăugând că denumirea de „Ştiinţele Vieţii” exprimă dorinţa ca USAMV să fie inplicată, în viitor, într-un domeniu mult mai larg decât agricultura, zootehnia şi medicina veterinară.


„Avem competenţele şi dotările pentru cercetare”, a spus prof. dr. Doru Pamfil. Potrivit prof. univ. dr. Carmen Socaciu de la USAMV, institutul are 45 de laboratoare ultramoderne, pe o suprafaţă de 4.300 de metri pătraţi, în care îşi desfăşoară activitate 58 de doctoranzi ai USAMV şi cadre didactice implicate în cercetare. Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat, pentru AGERPRES, că apreciază, „mai ales în calitate de cercetător ştiinţific, realizarea remarcabilă de la USAMV Cluj-Napoca, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi al instrumentelor cu care este dotat centrul de cercetare”.


„Este un imens pas înainte. Laboratoarele sunt în pas cu ceea ce se face în universităţile puternice ale lumii. Vom face un pas înainte în cercetarea din România alocând fonduri pentru cei ce sunt, într-adevăr, valoroşi. Cred că odată cu modul cum se alocă fondurile pentru cercetare, în acest mandat ministerial, s-a stopat risipa, fondurile fiind alocate pe proiecte de valoare. În România se face multă cercetare, din păcate calitatea ei nu este cea care ar trebui să fie. Avem câteva domenii de excelenţă, precum matematica şi fizica atomică. Există şi insule de excelenţă şi în alte domenii”, a spus ministrul Daniel Funeriu.


Şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, şi-a exprimat satisfacţia pentru excelenta realizare a USAMV ca „om de cercetare”. „Mi-am desfăşurat cea mai mare parte a activităţii mele în cercetare şi în învăţământ. Tehnica adusă aici, la Institutul de Ştiinţele Vieţii, ne dă certitudinea unor rezultate de excepţie”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Valeriu Tabără. Rectorul Doru Pamfil a prezentat, totodată, macheta Institutului de Cercetări Avansate Horticole al Transilvaniei – „o investiţie de 15 milioane de euro, 8.000 de metri pătraţi, cu cele mai noi tehnologii în domeniul horticol, care va transforma universitatea clujeană într-un pol al excelenţei, al gândirii agriculturii în perspective europene”. Piatra de temelie a construcţiei acestui institut a fost pusă, vineri, la USAMV. AGERPRES